Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Martin fixar filmeffekterna

Martin Hjalmarsson i Örebro har gjort animeringar till filmer som Narnia, Harry Potter, och bioaktuella Guardians of the Galaxy. Till den sistnämnda arbetade han i London i två och en halv månad med en åtta sekunder lång explosion.

Annons

I klippet springer två digitala karaktärer genom rök och en mängd explosioner. Martin berättar om letande i ett arkiv med flera tusen explosioner och rökpuffar för att sedan bygga ihop ett tjugotal så de passade ihop.

Någon utformade karaktärerna, en annan fick dem att röra sig, en tredje byggde ihop explosioner.

– Mitt jobb var att lägga in effekterna i det filmade och mixa ihop det. Jag var också den som byggde ihop explosionerna. Det är mycket trix med färger och ljus för att det ska smälta in, berättar Martin.

Han pratar om två typer av effekter i filmvärlden, visuella och osynliga. De visuella är de uppenbara, till exempel en robot. De osynliga kan vara hav, regn och natthimlar. Martin jobbar med dem båda.

För att få en bild av hur Martin Hjalmarssons arbete går till, gå in på länken nedan. Det är ett klipp från ett av Martins projekt under studietiden.

Läs mer om Martin Hjalmarsson i dagens NA

Mer läsning

Annons