Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wetterholm får NA:s kulturpris

Magnus Wetterholm är vinnaren av Nerikes Allehandas kulturpris 2012. Han firades med tårta, blommor och prischeck på 50 000 kronor. Pengarna kommer han använda till ”något kul för människorna runt om mig och något för mig själv”.

Annons
- Hurra! Det här är helt otroligt, ropar Magnus Wetterholm ut i teaterfoajéns lokaler i Nora.

Hurra! Det här är helt otroligt, ropar Magnus Wetterholm ut i teaterfoajéns lokaler i Nora samtidigt som han sträcker ut armarna i ren glädje. Magnus har under fredag förmiddag fått reda på att han är vinnaren av NA:s kulturpris 2012.

– NA:s kulturredaktion håller

en hög svansföring, nivå och vilja att hålla i saker. Därför värdesätter jag att ni gett mig priset. Kultursidan och tidningen är inte uträknad. Nyheter förändrades med radio, men de har inte förändrats med internet. Papperstidningen har förmågan att fördjupa på ett otroligt sätt.

Stadra sommarscen, där Magnus Wetterholm är verksam som teaterdirektör och skådespelare startade enligt honom själv som ”en dum idé”. Huset, en järnbod, höll enligt Magnus på att kasa ned i sjön. Man sökte pengar från Gustaf VI Adolfs minnesfond. De lyckades räddade de fysiska rummen och ville fylla dem med nytt innehåll.

– När jag stod

och tittade ut över sjön Grecken insåg jag att här borde man starta en teater. Jag visste inte vad jag gav mig in på. Det dumma är att jag kan få idéer som hoppar in i min hjärna.

Magnus Wetterholm har

tidigare vunnit Örebro läns landstings kulturpris och Nora kommuns kulturpris. Han tycker att det är viktigt att skapa flera centrum för kultur.

– Jag tycker att man ska lägga vikt och satsa på alla delar av Sverige, annars kan vi lika gärna sälja det till Norge. De bryr sig nämligen om områden utanför storstäderna. Stadra sommarscen är ett erkännande för de människor som bor här. De har rätt till lika hög och bra kultur som alla de som bor i större städer.

Han sjunker ned i de holländska teaterstolarna från 1920-talet i Teaterfoajén och berättar hur han år efter år lyckas locka kända namn till Stadra sommarscen.

– Tillfälligheter och kontakter som man har byggt ett värde i. Marika Lagercrantz var här och spelade in en kortfilm och jag frågade om hon ville följa med till Stadra. Hon blev förälskad i platsen samtidigt som hon insåg min konstnärliga brand och ville vara med på resan.

Hur har uppväxten i Gyttorp präglat dig som kulturmänniska?

– Den skapade en längtan efter något större, att inte tillvaron skulle vara så platt. Den eggade i gång min fantasi och drömmen om att livet ska vara större än vad det kanske vanligtvis är. Att mytologisera platser där man kan skapa sina egna världar tycker jag är viktigt och det är vad vi har gjort med Stadra sommarscen.

Magnus Wetterholm och Stadra sommarscen:

NA:s kultur´pris

Tidigare pristagare

1980. Karl Axel Pehrson

1981. Christina Frambäck, Gunnar Uddén, Peter Flack och Birgitta Götestam

1982. Bertil Pettersson och Lennart Spångberg

1983. Erik Hjalmar Linder

1984. Georg Malvius

1985. Karin Ward

1986. Göran W Nilson

1987. Kennet Williamsson

1988. Claes Gabrielsson och Lars-Göran Jansson

1989. Peter Paul Heinemann och Arne Johnsson

1990. Martin Mutter

1991. Göran Danielson

1992. Fred Sjöberg

1993. Carl Hammarén

1994. Jan Koldenius

1995. Motala Express

1996. Stig Olson

1997. Svenska kammarorkestern

1998. Lars Jansson och Just Jazz Club

1999. Håkan Nesser

2000. Peter Flack

2001. Viveka Nygren

2002. Ulla Roseen

2003. Sören Olsson och Anders Jacobsson

2004. Ulf Samuelsson

2005. Josef Fares

2006. Lena Josefsson

2007. Pernilla Stalfelt

2008. Jaber Fawas

2009. Daina Liepina

2010. Birgitta och Anders Fasth

2011. Malin Berg

Mer läsning

Annons