Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

While we're young

Annons

DRAMAKOMEDI. "Han är inte ond, han är bara ung". Ben Stillers rollfigur i 40-årsåldern når en insikt om sin nyfunne vän i 25-årsåldern, spelad av Adam Driver, när Noah Baumbach tar en kritisk men lite trött titt på den yngre generationen.

Det brukar vara föräldragenerationen som får sina fiskar varma när Noah Baumbach är i farten. I "Margot at the wedding" och "The squid and the whale" var det ur barnets perspektiv som de vuxna blev avklädda och nedplockade från sina piedestaler. Den här gången riktar den neurotiske arvtagaren till Woody Allen blicken mot den yngre generationen, som visar sig vara precis lika moraliskt korrumperad som de äldre.

Filmen handlar om det medelålders och barnlösa paret Josh (Ben Stiller) och Cornelia (Naomi Watts), vars liv får ny fart i mötet med de gulliga 25-åringarna Darby (Amanda Seyfried) och Jamie (Adam Driver). De ironidyrkar en analog tid de inte varit med om, snickrar gärna egna bord och gör sin egen glass samtidigt som de cyklar runt i New York iklädda fräna hattar. Upplivande sällskap för ett par som är beroende av att googla och mest slökollar tv-serier på Netflix.

Förälskelsen mellan Generation X-paret och Millenniehipster-paret är kul och många gånger jobbigt träffande. Den komiska höjdpunkten inträffar när Josh och Cornelia får hänga med sina nya vänner på en andlighetsövning. En vitklädd guru serverar tveksamt rävgift som resulterar i förvirring, spyor och mentala uppvaknanden i en enda Judd Apatowsk röra.

Både Josh och Jamie är också dokumentärfilmare, vilket strösslar dialogen med filmreferenser på ett härligt metavis. Här visar sig också en generationsskillnad. Medan "äkthet" är en viktig princip för Josh är den mer en slags utgångspunkt för Jamie, som vuxit upp i en tid då "alla är filmare", vilket urholkat begreppet. Det är onekligen en intressant diskussion och "While we're young" blir aldrig tråkig.

Men för första gången i Baumbachs filmskapande går det att förutspå vad som ska hända, hur rollfigurer ska bete sig och till och med säga. Kanske handlar det om att han har mognat och blivit mer mainstream. Men också lite, lite medelålders bekväm.

Mer läsning

Annons