Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturella väckarklockor

Annons

I dag är det vernissage för en utställningen med bilder tagna av Johan Persson, en av de två svenskarna som dömdes till elva års fängelse i Etiopien för främjande av terrorism samt olaglig inresa.

I dag invigs också utställningen ”Våra rättigheter” på Örebro länsmuseum. Utställningens bilder illustrerar kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Nästa helg har länsmuseet nästa invigning: (O)mänskligt. En utställning som berättar om skelettsamlare, rasbiologer och normer i en tid då rasbiologiska idéer var allmänt accepterade och människor kategoriserades och dömdes ut i vetenskapens namn.

Första helgen i februari öppnar årets Se människan-utställning i S:t Nicolai kyrkan i Örebro. Den innehåller bland annat utställningen ”Eldsjälar” av fotograf Sanna Sjöswärd. ”Eldsjälar” som av fotografen förklaras som som en fotografisk dokumentation med människor som brinner för något och som vågar ta strid för sina tankar och handlingar.

Det är med andra ord en mycket samhällsengagerad utställningsperiod som väntar Örebro. Ett tecken i tiden? Eller en slump?

Jag hoppas på det förra. Det är tuffa tider med nedskärningar både i den offentliga som i den privata sektorn av samhället. Och många av de förändringar som sker, ökar klyftorna i samhället.

När kulturen då tar tillfället i akt att påminna om allas rättigheter, om historiens misstag och om exempel på orättvisor i dag, väcks engagemang och förhoppningsvis en vilja till aktion.

Det ger i alla fall mig lite tillförsikt om framtiden.

Mer läsning

Annons