Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen är viktig anser politikerna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Kulturen ska vara en självklar del av samhället. Om det är alla överens när länets första kultursamtal hölls.

Några motsättningar finns egentligen inte i fråga om kulturens existensberättigande. Alla politiska partier i Lindesberg framhåller vikten av ett rikt lokalt kulturliv. Detta var en kväll när enbart kulturfrågor stod på dagordningen och kunde därmed inte heller skuffas bort eller prioriteras ner.

Malin Berg från Länsteatern startade kvällen med ett framförande och inlägg i kulturdebatten under rubriken I huvudet på Malin Berg.

– I Ryssland vill man förbjuda Karlsson på taket, konstaterade Malin Berg och reflekterade över kraften i det omätbara, om friheten att tänka egna tankar som också är en start till förändringar.

– Ett rikt kulturliv ger ett mer demokratiskt samhälle, slog Malin Berg bland annat fast.

Peter Ekström från organisationen The Art of Sweden var moderator för kvällen och styrde upp samtalet. På scenen satt sexton politiker från sex olika lokala partier.

Alla var överens - kultur är viktigt.

Skilda är åsikterna däremot kring frågan om Lindesbergs kommun ska ha kvar kultur- och fritidsnämnden. Diskussioner förs på politisk nivå om en ny kommunorganisation.

Det skulle innebära att ett tillväxtutskott skapas där man förutom kultur- och fritidsfrågor även ansvarar för arbetsmarknad, näringsliv och turism. Anders Ceder (S) förespråkar en sådan förändring.

– Vi för in kulturen i ett starkare sammanhang, säger Ceder.

Agneta Nilsdotter (MP) är av en annan uppfattning.

– Om man klumpar ihop olika områden är risken att kulturen kommer i kläm. Det mesta handlar om pengar, säger Nilsdotter.

KD vill att nuvarande nämnd är kvar liksom SD. FP funderar över om det kan vara enklare att få loss mer pengar med en större enhet. M utreder frågan, C har inte tagit ställning än, inte heller MP.

– Personligen tycker jag att kulturen behöver en egen stabil plattform, säger Inger Griberg (MP).

Kulturskolan var ytterligare ett område som diskuterades. Här fanns inga avvikande åsikter om dess betydelse. Kulturskolan är viktig anser politikerna. Anders Ceder gav dessutom ett löfte.

– Det finns inget hot mot kulturskolan. Jag lovar att den ska finnas kvar, säger Ceder.

På partiernas prioriteringslista finns även biblioteken. Flertalet på scenen betonade också vikten av att verksamheten ute i byarna får vara kvar. Huruvida det sedan är möjligt är en annan fråga.

Intresset för kulturfrågor är stort i kommunen. Publiken var aktiv och ställde en rad frågor.

För de som hade lust gavs tillfälle till eftersnack i Folkets hus-foajén.