Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen hjälper Örebro att växa: ”Det gäller att exponera konsten där människor är”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

När vi frågade efter nomineringar till NA:s kulturpris och lät läsarna komma med förslag på tänkbara kandidater fick vi ett enormt gensvar. 71 olika personer eller grupper föreslogs och det var rakt igenom mycket bra kandidater. När vi i juryn skulle utse en vinnare ställdes vi därför inför en mycket svår uppgift. Samtidigt som vi insåg vilken fint kulturliv vi har i Örebro län. Bland de nominerade fanns en enorm bredd.  Små teatergrupper och gallerier sida vid sida med stora kulturarrangörer. En underbar spridning både geografiskt och mellan olika genrer.

Bland läsarnas nomineringar fanns framgångsrika och omtyckta författare, konstnärer, skådespelare och musiker. Men också lite udda inslag som en clown, en magiker och en militärhistoriker. Många av de nominerade var också på plats när vi i veckan delade ut NA:s kulturpris vid en kulturfest på Hjalmar Bergmanteatern i Örebro. Kul att möta alla kulturarbetare som gör ett så viktigt arbete dag för dag, året runt.

Har staden mycket kultur att erbjuda lockar det fler människor att bosätta sig här.

Kultur är viktigt för att ett samhälle ska utvecklas. Städer som växer snabbt, som Örebro, behöver ett bra kulturutbud för att locka fler människor att flytta hit men också för att invånarna ska stanna kvar. Förr var kanske inte kulturen högsta prioritet när människor skulle bestämma sig för var de ska jobba och bo. Men det här har förändrats. Idag är det lika viktigt med ett bra idrotts- och kulturliv som att det finns bra skolor och en fungerande kollektivtrafik. Har staden mycket kultur att erbjuda lockar det fler människor att bosätta sig här. Så enkelt är det.

Årets pristagare, det unga konstnärskollektivet KonstBunkern i Örebro, är en viktig injektion i länets kulturliv. Konstnärerna bestämde sig tidigt för att synas så mycket som möjligt i alla sammanhang. De var överens om att det inte räcker att göra en utställning i ett galleri. De ville exponera konsten där människor är. Utomhus på stan, på krogar och på musikklubbar. Det annorlunda sättet att tänka har fört in ny energi i länets konstliv. Konstnärer som tidigare lämnat Örebro har kommit tillbaka. Bland annat tack vare KonstBunkern. Det finns en framtidstro inom kulturlivet och det är viktigt. Det är allt detta som vi valt att premiera genom att tilldela KonstBunkern NA:s kulturpris 2018.

Under några månader blir Örebro så mycket roligare.

Ett samhälle förändras hela tiden. Därför gäller det att hänga med och anpassa sin verksamhet efter människors ändrade vanor. Här ligger Örebro i framkant, inte minst tack vare den internationella konstbiennalen Open Art, som lockar hundratusentals besökare vartannat år. Konsten roar och oroar, berör och väcker eftertanke. Den får en enorm exponering just för att den flyttat ut ur gallerierna och finns där människor är. Konsten finns där framför ögonen när människor väntar på bussen, när de passerar ett torg eller går genom en park. Under några månader blir Örebro så mycket roligare. Kulturen ger energi. Staden blir bättre att leva och bo i. Tack för det.