Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen hjälper oss att växa

Svar

Gunnar Westlind tycker i sin artikel på NA debatt 17 december att det är med all rätt jag lyfter fram kulturens betydelse i samhället.

När man läser vidare är det svårt att hänga med i vad det står för när han uppenbarligen menar att kultursatsningar saknar egenvärde och bara är yttre åthävor för att få folk att glömma att de har det svårt. Det kunde vara lättvindigt att avfärda hans raljerande över kulturnämnden som något knappt värt att besvara. Men det finns ändå en oroväckande brist på insikt där bakom om vad kulturen egentligen är och står för. Därför tar jag tillfället att ge en helt annan, verklighetsbaserad beskrivning.

Kulturupplevelser och kulturskapande ger livskvalité och är en investering i mänsklig välfärd.

Kultur är så långt från en kuliss, någon ytlig tillflykt som den kan vara. Att ha tillgång till och utöva kultur hjälper oss att växa och utvecklas som människor. Det kan aldrig bli ett yttre garnityr, ingen grädde på moset utan är i verkligheten själva jästen i degen.

Kulturupplevelser och kulturskapande ger livskvalité och är en investering i mänsklig välfärd. Istället för att – som Westlind skriver – kultur används för att lindra symptom vid sjukdom bidrar den istället till läkande processer.

För ett maximalt tillfrisknande måste både kropp och själ stimuleras.

Därför har den nyligen antagna regionala kulturplanen som sin andra viktiga prioritering kultur och hälsa. Där kan man läsa ”Kultur stärker välbefinnandet, bidrar till livskvalitet och ger en känsla av sammanhang. Kultur kan bidra till läkande processer vid olika sjukdomstillstånd.”

Även Örebro kommuns kulturpolitiska program lyfter fram att kultur i vården ska bygga på en vårdideologi där människan ses som en helhet. För ett maximalt tillfrisknande måste både kropp och själ stimuleras.

En ökad satsning på kultur är en samhällsinvestering som främjar folkhälsa genom att ge livskvalité, mening och sammanhang. De resurser som kan läggas på kultur medverkar till att fördjupa alla viktiga satsningar på vård, skola och omsorg.

Börje Ström

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel