Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen ska utmana – för demokratins skull!

Kultur i sin vidaste mening är omistlig för att vi människor ska kunna utvecklas och växa till vår största potential. För skola och bildning är kultur som kreativitet en självklar kraft i lärandet. Kultur är omistlig för demokratins växande och stabilitet särskilt i en samhällssituation som står i förändring. Där är kultur som utmanar, ifrågasätter och provocerar nödvändig.

Just nu står Sölvesborgs kommun i blickfånget där kommunledningen under

Den konstnärliga friheten är inget som politiken ska lägga sig i – det riskerar att vara det första steget mot ett mera totalitärt samhälle.

SD:s ledning beslutat att begränsa kulturens uttryck då konstinköpen inte ska vara ”provocerande eller utmanande” – den ska heller” inte utmana överheten”. Istället ska konstinköpen vara ”klassisk och tidlös” och vara ”folklig som den breda allmänheten gillar”.

Med detta tillsammans med nej till nyanlända, kommunalt slöjförbud, minskning av modersmålsundervisning och tolkservice – är man inne på en farlig väg. SD har själva beskrivet det som ”Sverigedemokraternas revolution” – det är sannolikt vad som kan förväntas om man får politisk makt och inflytande.

Den konstnärliga friheten är inget som politiken ska lägga sig i – det riskerar att vara det första steget mot ett mera totalitärt samhälle. Historien visar att just politisk styrning av konst och kultur förenar en totalitär och nationalistisk samhällsutveckling som slutligen slutar med diktatur.

Open art är kanske det bästa exemplet på en fri och stark konst som mitt i det offentliga rummet får fritt utrymme

Den politiska styrningen av konst och kultur är en central del i den populistiska i riktning som SD driver i hela landet, även i Örebro. Det som sker i Sölvesborg och flera närliggande kommuner är bara början – det är en skam att KD finns med i kommunledningen och legitimerar en nationalistisk politik som på sikt kan äventyra demokratin.

Örebro har en rik och mångfaldig kultur på många sätt. Open art är kanske det bästa exemplet på en fri och stark konst som mitt i det offentliga rummet får fritt utrymme med skapande som utmanar, skapar nya perspektiv, spränger gränser – precis det som är en central del av kulturen. Det står i motsats till Sölvesborgs kulturpolitik som förbjuder konst som utmanar och provocerar.

Den kanske mest kända konstinstallationen i Open art var ”Stor Gul Kanin” som Florentijn Hofman byggde på Stortorget 2010 - cirka 10 m hög med rumpan vänd mot två av Örebros maktcentra – Rådhuset och Kyrkan. Alla kanske inte uppfattade och tolkade det så, men det var ganska tydligt i sitt bildspråk.

Många av Open arts konstverk under åren har haft samhällskritik, protest som tema.

Det blåser i dag kalla nationalistiska vindar över Europa ...

Andra uppmärksammade konstinstallationer har varit ”Morotsbomben 2009, ”Bad, bad boy” – den kissande pojken – 5 meter hög 2013, ”Open house” en installation runt Engelbrekt 2015, ”6000 stolar på Järntorget” som medborgarna bidrog med 2017. Alla dessa och andra orsakade omfattande diskussioner för och emot, men framförallt tusentals samtal hos Örebroarna. Konsten får en viktig roll att utmana våra normer och värden vilket är angeläget i ett samhälle med stora förändringar och som kan fördjupa demokratin och hålla den levande.

Det blåser i dag kalla nationalistiska vindar över Europa, det finns starka krafter som vill stänga gränser, som talar om vi och dom, som främjar främlingsfientlighet. Inte så sällen finns också klimatskepticismen med som en del i detta.

Sverigedemokraternas förbudsväg är farlig för demokrati och ett fritt och öppet samhälle.

Jag är glad att Örebro kommun som motkraft till Sölvesborg har en stark prägel av levande och fri kultur, både genom de viktiga kulturinstitutionerna, kulturskolan och biblioteket – men inte minst genom all kultur som utövas genom 100 tals av föreningar, för alla åldrar.

Det skapar samhällsgemenskap, kraft att växa, leva, diskutera, ifrågasätta, pröva nytt – utan politiska pekpinnar. Sverigedemokraternas förbudsväg är farlig för demokrati och ett fritt och öppet samhälle.

”Jag vill inte få en mur uppförd omkring mitt hus och alla fönster igenstängda. Jag vill att världens alla kulturer ska blåsa omkring mitt hus så fritt som möjligt. Men jag vägrar att låta mig blåsas omkull av någon” (Mahatma Gandhi).

Lennart Bondeson

Kristdemokraterna, kommunalråd, ordförande Kulturnämnden Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel