Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen ska vara obekväm och farlig

Annons

Svensk genus- och kulturdebatt är otroligt förutsägbar. När Turteatern i Stockhom hade premiär för sin uppsättning av Scummanifestet, Valerie Solanas ökända text från 1967, anmälde sig samtliga usual suspects till kalaset. Nätverket Moderatmännen mobiliserade sina styrkor och bestämde sig för att demonstrera, vilket i sin tur lockade motdemonstranter. Ledarsidor ägnades åt det förkastliga i att låta gymnasieungdomar se föreställningen på skoltid. Pär Ström, som driver bloggen Genusnytt där han ivrigt bråkar med allt vad feminism heter, gav sig glatt in i leken. När ensemblen mordhotades ryckte Dramaten in till yttrandefrihetens försvar – genom att själva göra en uppläsning av manifestet.

Scum står för Society for cutting up men och redan där anar vi varför det ryker ur öronen på varje debattör som någonsin yttrat ordet ”genus” i landet. Ordet provokativ räcker inte till för att beskriva Solanas världsbild, där män anses vara värdelösa ofullständiga kvinnor som helt enkelt bör elimineras.

Texten är hatisk och förespråkar våld, något de flesta av oss tar avstånd från. DN:s Erik Helmerson menar i en ledare (20/11) att den plockar fram det allra sämsta i feminismen, själv kan jag inte ens läsa det som feminism.

Men hur verklighetsfrånvänd och absurd den än är ska den få framföras på scenen, något Helmerson också påpekar, till och med utan kriteriet att det görs bra. Turteatern, som fått lysande recensioner för sin uppsättning, påminner oss om vad manliga tänkare och författare skrivit om kvinnor genom att ta avstamp hos Aristoteles (kvinnan är en ofullständig man) för att sluta hos Strindberg: ”Kvinnan såsom liten och dum och därför elak (...) Hon är endast behövlig såsom vår äggstock och livmoder, allra bäst dock som slida!”. Det är en historielektion jag tror att gymnasieeleverna kan må ganska gott av.

Om den serveras tillsammans med en uppläsning av Solanas är det ju strålande att eleverna efteråt ska diskutera tillsammans. Kultur ska få vara just så obekväm att det känns farligt, så naiv, svartvit och märklig att vi inte vet vart vi ska ta vägen. Huvudsaken är ju, som alltid, att det får oss att tänka. Nu blev det heller varken demonstration eller motdemonstration, då Moderatmännen blev nöjda efter ett möte med teatern. Dialog, tänk vad fint!

Mer läsning

Annons