Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturföreningar uppmärksammades på nationaldagen

Kulturföreningen Drifts vision är att skapa ett modernt konstcenter i Ställbergs gruva. För det arbetet tilldelades de Stora gårdens stipendium som delades ut på nationaldagen.

Annons

– Det här är vi jätteglada för, säger Eric Sjögren som tog emot diplomet å föreningengs vägnar.

– Vi har fått mycket hjälp och stöd från alla härifrån så det känns fantastiskt och gör att vi vill jobba ännu hårdare. Att få stipendiet är ytterligare en sporre, säger han.

Efter nationaldagsfirandet skulle Eric Sjögren bege sig mot Ställberg där arbetet pågår för fullt med att förbereda inför sommaren.

– Närmast kommer vi att vara med på Kulturglimtar. Då kommer vi ha en kulturafton på lördagen med konserter och öppna ateljéer, säger Eric Sjögen.

Under två veckor i början av juli kommer ett trettiotal konstnärer att arbete på platsen. I slutet av månaden arrangeras festivalen Dopet med konserter, scenframträdanden och workshops.

Utmärkelsen Årets Ljusnarsbergare gick i år till Ingela Bornström, Wicken von Post, Eva Wikman och Jeanette Aronsson för deras arbete med Kulturglimtar som enligt motiveringen ”bidragit till att sätta Ljusnarsberg på den kulturella kartan”.

Från scenen passade Ingela Bornström på att tacka både utställare och besökare som gör arrangemanget möjligt.

Det blev ett soligt nationaldagsfirandet och uppslutningen var god. För det musikaliska stod duon Lukas Wallströmer och Emil Hermansson samt Lindeblecket som bland annat framförde Idas sommarvisa.

Sommartalade gjorde tf kommunchef Bo Wallströmer. Han lyfte fram den pågående gruvboomen i landet. Beskedet i veckan att investerare skjuter till nytt kapital till Northland Resourses gruva i Pajala gav positiva signaler menade han.

– Det är viktigt även för gruvnäringen i Bergslagen som ska hitta finansiärer, sa Bo Wallströmer.

Annons