Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturkvarterets roll i de viktiga framtidsfrågorna

 
Kulturkvarteret i Örebro
Visa alla artiklar

Svar

... till Peter Ekström, NA den 7 oktober.

”Ett stadsbibliotek som kan värna om människors sökande efter kunskap”, skriver Peter Ekström. Detta, Peter Ekström, är inte omodernt, det är bibliotekets huvuduppdrag!

Tyvärr vittnar Peter Ekströms debattinlägg inte bara om okunskap om verksamheternas uppdrag, behov och nuläge utan också om bristande respekt för den professionalitet och kompetens som finns på Örebro bibliotek och Örebro kulturskola.

Ett levande folkbibliotek ska ha aktuellt material som används av besökarna, både det breda och det smala.

Bibliotekets uppdrag, enligt bibliotekslagen, är att ”verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning”. Detta gör vi genom att på olika sätt tillgängliggöra information, fysiskt och digitalt, via böcker, tidningar, tidskrifter, databaser och andra digitala tjänster.

Ett levande folkbibliotek ska ha aktuellt material som används av besökarna, både det breda och det smala. Biblioteket värderar inte låntagarnas önskemål, även obekväma böcker som finns utgivna går att låna.

Den retoriken skymmer sikten i debatten och vittnar framför allt om dålig kunskap om hur ett levande bibliotek fungerar.

Att, som Peter Ekström gör, använda orden ”bokbränning” och ”destruktion” leder läsaren till makthavares begränsning av det fria ordet och diktaturers bannlysning av viss litteratur. Den retoriken skymmer sikten i debatten och vittnar framför allt om dålig kunskap om hur ett levande bibliotek fungerar. Vi arbetar med motsatsen!

Ett oberoende bibliotek är en av demokratins grundstenar. Detta gäller även inköp, urval och gallring. Samlingen ska användas, vara levande och aktuell. Att spara material som inte används är inte folkbibliotekets uppdrag.

De böcker och tidningar som biblioteket gallrar finns tillgängliga och sökbara, även om de inte finns i Örebro stadsbibliotek. Genom digitalisering, fjärrlån, depåbibliotek och Kungliga biblioteket tillhandahåller det nationella biblioteksväsendet, med olika grad av tillgänglighet, allt material. Detta är motsatsen till bokbränning, det är ett informations- och upplysningsuppdrag.

Ett levande stadsbibliotek ska även ha utrymme för det demokratiska samtalet, debatt och kultur i vid mening.

När det gäller material av lokalt kulturhistoriskt värde har vi ett särskilt uppdrag. Det är därför vi arbetar tillsammans med till exempel stadsarkivet för att använda vår gemensamma kompetens utifrån de olika uppdragen.

Ett levande stadsbibliotek ska även ha utrymme för det demokratiska samtalet, debatt och kultur i vid mening. I dag finns inte lokaler för detta, men kommer att finnas i kulturkvarteret med dess multiscen, aula, restaurang och särskilda utrymmen för barnarrangemang. Det har börjat puttra och jäsa i samarbetet mellan biblioteket och kulturskolan och den kulturpedagogiska kompetensen som finns i Kulturskolan kommer att nå fler i samarbete med biblioteket, inte bara i kulturkvarteret, utan i hela kommunen.

Biblioteket, Kulturskolan och konserthuset med Svenska kammarorkestern kommer alltså att fylla Kulturkvarteret med den definition av ”vettigt innehåll” som utgår ifrån vårt uppdrag. I det uppdraget ingår att samverka med civilsamhället och andra kulturinstitutioner och stimulera lusten att lära, utöva och uppleva.

Hur skapar vi möjligheter för alla barn och unga att växa som demokratiska medborgare, delta i det demokratiska samhället och utveckla sina uttryckssätt, verbalt och estetiskt?

Bibliotek och kulturskola är de svenska kommunernas två största kultursatsningar. Nu bygger Örebro kommun moderna bibliotekslokaler och verksamhetsanpassade lokaler för kulturskola som möjliggör en framtida verksamhetsutveckling och en god arbetsmiljö för personal, besökare och elever. Kulturskolans lokaler är utdömda, utslitna och nödvändiga att ersätta. Örebros barn och unga är värda bättre än så.

Är det inte dags att vi lämnar bokbränningsdiskussionen och diskuterar de viktiga frågorna istället: Är demokratin hotad om läsningen minskar? Vad händer när globala internetjättar som Google och Facebook sorterar informationen åt medborgarna och kunskap om källkritik blir viktigare än någonsin? Vad händer när den fria tillgången till information minskar och du inte ens på biblioteket kan komma bakom betalväggarna som gömmer tidningsartiklar och forskningsresultat? Hur skapar vi möjligheter för alla barn och unga att växa som demokratiska medborgare, delta i det demokratiska samhället och utveckla sina uttryckssätt, verbalt och estetiskt?

Lars Hilmersson

verksamhetschef bibliotek och kulturskola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel