Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturskolan bantar verksamheten

Undervisningen i elgitarr, elbas och slagverk skall inte längre erbjudas via kulturskolan. Några nya elever tas inte in på fördjupningslinjen längre. Detta är konsekvenserna av kulturskolans besparingar.

Annons

600 000 kronor per helår är budgeten för kulturskolan efter den 1 juli i år. Dessutom har deltagaravgiften för det första barnet höjts till 1 050 kronor per termin.

När det kommunala anslaget minskar så måste även verksamhetens omfattning minska. Kultur- och bildningsnämnden har därför beslutat att undervisningen i elgitarr, elbas och slagverk inte skall erbjudas genom kulturskolan. I stället har studieförbund sagt sig kunna erbjuda gruppundervisning inom pop/ rockområdet när det gäller elgitarr, elbas och trumset.

Nämnden påpekar i sitt beslut att det är viktigt att den undervisning som tas över av studieförbunden kan erbjudas i både Fjugesta, Mullhyttan och Hidinge/ Lanna.

Tre delar

Kulturskolans verksamhet består av tre delar: Ämneskurs i musik, ämneskurs i bild, dans och teater samt fördjupningslinje. Nämnden har alltså valt att minska på den största verksamhetsdelen som är ämneskurs i musik.

När det gäller fördjupningslinjen har antalet platser varit begränsade till fyra. Men eftersom de här platserna är dyrare än platserna för ämneskurser kommer inga nya elever att tas in till fördjupningslinjen 2010/2011. Först våren 2011 kan man bedöma om fördjupningslinjen ryms inom budget eller behöver minskas. Kultur- och bildningsnämnden köper i dag kulturskoletjänsterna från Örebro via ett avtal som upphör den 30 juni.