Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kumla behöver sina koloniområden

Kommentar

... till artikel i NA 23 maj om att Kolonilotterna vid Idrottsparken skall rivas.

Blickarna har länge varit riktade mot hur man skapar en meningsfull fritid i Kumla enligt Kommunens utsagor. Tycker att nedanstående pekar på en motsatt trend.

4000 kvadratmeter odlingsmark vid Idrottsparken har funnits sedan 1700-talet och har sedan ett fyrtiotal år tillbaka tjänat som odlingslotter, somliga med små stugor och omvandlades 2007 till Koloniföreniningen Idrottsparken. Det har varit en utmärkt plats för närodlat i stadskärnan och har varit mycket värdefullt för social samvaro – och inte minst integration mellan många nationaliteter.

Man kan undra om det inte är lika viktigt att uppmuntra människor och stödja deras aktiviteter i ett samhälle, som att satsa på nybyggnation för fler människor?

Som artikeln den 23 maj beskriver, är nu föreningen uppsagd till slutet av 2020. Allt skall tas bort – men inget nytt område har erbjudits. Närmaste Koloniförening finns i Hallsberg och det är den som Andreas Brorsson syftar på, när han säger att några söker sig till andra föreningar …

Området vid Kyrkskolan är inte likvärdigt i storlek och kan ej hysa några stugor eller växthus. Så vad gör föreningsmedlemmarna med sina stugor, bodar, buskar, perenna växter och massor med jord de investerat i?

Man kan undra om det inte är lika viktigt att uppmuntra människor och stödja deras aktiviteter i ett samhälle, som att satsa på nybyggnation för fler människor? Många människor som bor här i Kumla känner sig överkörda och mindre värda för tillfället.

Självförsörjning med lokala grönsaker har visat sig ha ännu större värde nu i Coronatider än förut – och kommer att ha det än mer i framtiden. Det är klimatbra att odla på detta sätt.

Det kommer säkert att visa sig här, liksom i många andra städer, att fler odlingsområden kommer att behövs – inte färre. Hur tänker socialdemokraterna och Andreas Brorsson?

Ulla Simmons

f.d. ordförande Koloniföreningen Idrottsparken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel