Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla kommun tvångsinlöser mark

Regeringen har givit Kumla kommun tillstånd att tvångsinlösa två fastigheter i Loviselund. Därmed skaffar sig kommunen möjligheten att expandera norrut.

Annons

De fastigheter som är föremål för expropriation ligger i Loviselund. Sammanlagt rör det sig om ett markområde på 25 000 kvadratmeter. Det som blir kvar av de ursprungliga fastigheterna är en tomt på 2 500 kvadratmeter som hyser ett bostadshus.

Av de 25 000 kvadratmetrarna uppger stadsarkitekt Kurt Larsson att det grovt räknat blir ett femtontal nya villatomter samt utrymme att förlänga Loviselundsgatan norrut.

Enligt kommunens tekniska chef – Per Halldin – har kommunen under många år försökt att köpa den aktuella marken, men ägarna har inte varit intresserade av att sälja. Därför ansåg sig kommunen nödgad att ta till de slipade knivarna och ansöka hos regeringen om att få expropriera marken.

För att kunna utnyttja den beviljade rätten att tvångsinlösa marken har kommunen ett år på sig att ansöka om stämning till domstol.

– Vårt första steg blir nu att via vårt juridiska ombud få igång en dialog med markägarna. I det skarpa läge vi nu hamnat i måste vi börja prata med varandra, säger Per Halldin.

Enligt Halldin kan de samtalen utmynna i ett antal scenarior. De kan handla om allt från markbyte till att sätta ett marknadsvärde på marken som alla kan acceptera.

Att kommunen tillgriper så drastiska åtgärder som tvångsinlösen är inte vanligt. Senast det skedde var runt mitten av 1990-talet då en fastighet i Kvarntorp exproprierades. I snitt har kommunen utnyttjat tvångsinlösen vid ett tillfälle var tionde år.

När det gäller Loviselundsområdets har kommunen successivt förvärvat mark sedan 1950-talet för att möjliggöra en expansion norrut.

Annons