Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kumla ska möta de äldres behov

Svar Lena och PRO hade i sin insändare under sommaren olika förslag till förbättringar, som de kommer att driva i kommunerna och regionen. De vill exempelvis ha fler äldrevårdcentraler.

Kumla var den första kommunen i länet där Region Örebro län startade en äldremottagning för cirka två år sedan. Mottagningen har mötts mycket positivt och de äldre i Kumla är mycket nöjda.

PRO vill att hemtjänst- och omsorgen som idag finns i kommunens regi inte ska drivas av privata företag. Vi håller helt med! Socialdemokraterna i Kumla vill inte att vård och omsorg ska drivas av privata företag som vill göra vinst på skattebetalarnas bekostnad. Vi anser att när det blir pengar över, ska de återinvesteras i välfärden för att möta äldres behov.

PRO skriver att de vill ha en bra planering av vård- och omsorgsboende.

Att bygga för bra boenden för äldre och bra arbetsmiljö för personalen är oerhört viktigt.

Vi vet att antalet äldre blir fler, med det kommer ett ökat vård- och omsorgsbehov. I Kumla kommun har vi tillsammans med Region Örebros bostadsbolag Länsgården påbörjat en planering för att tillskapa nya lägenheter inom vård- och omsorgsboenden. Det planeras att byggas i centrala Kumla där Kungsvägens boende finns idag. I planerna blir det 126 platser som leder till en utökning med 36 nya platser. Det ska stå klart årsskiftet 2022/2023. I planerna finns det att bygga ytterligare ett boende för cirka 40 personer innan 2030. Att bygga för bra boenden för äldre och bra arbetsmiljö för personalen är oerhört viktigt. Men det är även viktigt att planera och arbeta för att det finns personal med rätt kompetens för att möta de äldres behov. Det kommer att bli en utmaning, som vi redan nu arbetar med för att lösa.

För att klara av framtidens utmaningar att det blir fler äldre så behöver kommunen, föreningar och organisationer kroka arm och lyssna på varandra.

Precis som skribenten skriver så är möjlighet till delaktighet och inflytande viktigt för äldre. Från årsskiftet startade ett pensionärsråd i Kumla där olika pensionärsorganisationer finns representerade.

Syftet med rådet är att de äldre ska få tillgång till information och insyn hur kommunen arbetar och planerar framåt, det gäller både äldrefrågor och andra frågor som kan vara aktuella. Pensionärerna som deltar har ett betydelsefullt uppdrag att vara länken mellan sin organisation och rådet. Samt att politik och tjänstepersoner lyssnar och beskriver utifrån sina respektive perspektiv. För att klara av framtidens utmaningar att det blir fler äldre så behöver kommunen, föreningar och organisationer kroka arm och lyssna på varandra. Det för att tillsammans arbeta för att skapa ett starkare och tryggare samhälle.

Annica Sjöqvist

Socialdemokraterna, socialnämndens ordförande i Kumla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel