Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-årsjubileum bjöd på rekord

På onsdagskvällen arrangerades den årliga veteranbilsträffen i Sannahed för tjugonde gången. Långa rader av gamla bilar, motorcyklar och mopeder fyllde hela hembygdsgården.

Annons

Det blev en riktigt varm och solig sommarkväll när bil efter bil radades upp vid hembygdsgården i Sannahed på onsdagskvällen. När Roland Sandberg, en av arrangörerna, räknade antalet slutade det på 280 bilar och runt 40 motorcyklar och mopeder.

– I år räckte inte gärdet här utanför till, utan vi fick ställa några bilar utanför officersmässen, berättar han.

Är det rekord?– Ja, det är det. Det är ungefär 100 fler än som kom förra året. Den första bilen kom hit vid 16-tiden, fast vi börjar klockan 18.

Det fina vädret har sin roll, tror Roland, då även de riktigt gamla bilarna kunnat tas ut. Men också att träffen i Sannahed är välkänd.

– Vi har varit med i många år nu. Det är trevligt att träffa folk som man inte träffat på länge, och det är så bra anordnat. Det finns mycket att titta på och något för alla, säger Åsa Torsthensson från Degerfors.

Hon har kommit i en Plymouth Satellite 1968 och sitter och fikar med vännen Lena Blomquist.

På scenen strax intill underhåller Kumla spelmän och bänkarna framför är välfyllda av besökare. Trångt är det också i tälten där de lokala hantverkarna ställer ut och säljer sina alster. Helena Wiberg bor i Hallsberg och säljer bland annat porslin som hon målat.

– Det har varit många här och tittat. Även om jag är från Sannahed är det första gången som jag ställer ut mitt hantverk här.

Runt hembygdsgården finns en tipspromenad. Vid första frågan står Svea och Sölve Svanberg från Laxå som är på veteranbilsträffen för första gången.

– Vi tycker det är kul med gamla bilar och några kompisar tipsade oss, säger de.

Extra kul tycker Svea det är då hon sett en likadan bil som hon själv har ägt, en Opel Ascona.

Variationen bland fordonen är stor, både när det gäller ursprungsland och årsmodeller. Det finns till och med gamla cyklar. Variationen uppskattas hos besökarna.

– Det är just det som är så roligt här, att det finns så mycket olika. Det är inte bara amerikanska bilar, säger Elisabeth Ideskär som själv har en Cadillac från 1958.

Två till står hemma. Det brukar bli några bilträffar per år.

– På de större träffarna lockar marknaderna, det är alltid något man behöver till bilen. Här handlar det mest om att umgås och titta på andra bilar.

Charlie Carlsson, Mats Andersén och Ingvar Nordin från Kumla är inne på samma spår.

– Man kommer för stämningen och för att träffa likasinnade, säger de medan de går runt bland raderna av bilar med blänkande lack.

Mer läsning

Annons