Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulerande säljare gjorde Kumlastopp

Den gångna veckan gjorde Stig-Arne Helin en symaskinssatsning i Kumla.

Annons
Margareta Henriksson ville få hjälp med en rykande och sprakande kontakt till en symaskin.– Det kan handla om en lödning som släppt i kontakten, trodde Stig-Arne.Bild: JAN WIJK

Foajén i Folkets hus-biografen fick svida om från onsdag till lördag. Filmaffischerna fick samsas med Stig-Arnes produktplaceringar i form av både nya och begagnade symaskiner.

– Jag har min verkstad i Örebro, men nu har jag varit intervallarbetare i ganska många år, berättar han.

Det innebär att han turnerar runt, företrädesvis i Örebro län, och ordnar tillfälliga ”vårdcentraler” för symaskiner som krånglar. Såvida han inte kan intressera kunderna för en ny eller bättre begagnad maskin.

– Ett 50 tal besökare har jag väl haft under de här dagarna. Men om man får sälja till många så behöver man inte fler, säger Stig-Arne.

Stig-Arne Helin har ägnat ett helt arbetsliv åt symaskiner. Han började 1968 och dörrknackande försäljare.

– Då var det unga tjejer som köpte symaskin och faktiskt är det ofta samma kund jag säljer till i dag, fast de är 40 år äldre.

Inte sällan köps maskinen åt en dotter.

Stig-Arne har inga exakta siffror, men bedömer att det på 1970-talet såldes omkring 100 000 symaskiner i Sverige årligen. I dag är motsvarande siffra en tredjedel så hög.

Men kanske finns det utrymme för ett uppsving.

– Trenden med att köpa second handkläder för med sig att man kan behöva sy om kläder för att de ska passa.

– Från en kompis som har tygaffärer i Karlskoga och Örebro har jag hört att försäljningen av klädtyger ökar igen, nu är det inte bara hemtextilier längre.

Då kan det behövas en rejäl symaskin och Stig-Arne får fortsätta sin resa länet runt för att hitta kunder.

Kärt återseende. Namn och telefonnummer antecknas noggrant på servicelapparna. Stig-Arne får ibland in gamla maskiner där originalhandlingarna finns med och där han känner igen säljarens namnteckning som sin egen.Bild: JAN WIJK

Mer läsning

Annons