Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhörigcenter skapas på Kvarngården

Till hösten är det tänkt att det ska finnas ett center på Kvarngården där den som vårdar en anhörig kan få stöttning och hjälp. Yvonne Sandström har tillsatts som projektledare.

Annons
Marie Eneman, närmast i bild, arbetar som närståendekonsulent på Kumla kommun. Nu ska hon tillsammans med nyligen anställda projektledaren Yvonne Sandström, i bakgrunden, vara med och skapa ett anhörigcenter på Kvarngården.

Att hjälpa en anhörig kan innebära allt från att på heltid vårda sin partner i hemmet till att regelbundet hälsa på någon och hjälpa personen med matlagning, städning eller andra vardagssysslor. Hur många anhöriga som vårdar eller stöttar en person i Kumla är det ingen som vet. Men att de är många kan man vara säker på.

– Uppskattningar gör gällande att två tredjedelar av Sverige befolkning har någon som de stöttar i vardagen. Det skulle innebära att 13000 Kumlabor kan inräknas till denna kategori, säger Marie Eneman, närståendekonsulent på Kumla kommun.

Det har blivit allt mer uppmärksammat att anhörigvårdaren även själv behöver stöd. Både kunskap för att på bästa sätt klara den situation som uppstått, men även avlastning för att få tid till sig själv.

– Det skulle vara omöjligt för kommunen att ensam stötta alla som behöver hjälp. Så anhörigvårdarna är verkligen värda all uppskattning och stöd de kan få, säger Marie Eneman.

Efter en lagändring förra året håller nu ett anhörigcenter på att skapas i Kumla. Till hösten är det tänkt att man ska kunna hälsa välkommen till Kvarngården.

Nyanställd projektledare sedan någon vecka tillbaka är Yvonne Sandström.

– En av våra viktiga uppgifter är att nå ut till nya grupper som inte känner till att de har rätt till anhörigstöd, säger Yvonne Sandström som inte fullt ut än har en klar bild av hur hon ska arbeta då anhörigcentret står färdigt.

– Verksamheten kommer att läggas upp efter de anhörigas egna önskemål.

Väntjänsten är en medaktör i satsningen. Samverkan ska även sökas med bland andra frivilligorganisationer, studieförbund och handikapporganisationer.

Mer läsning

Annons