Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta unga talanger belönades innan debatten

Kommunal borgen och tak över huvudet. Det var saker som diskuterades när det var försommarfullmäktige i Kumla i går med avbrott för stipendieutdelning och tårta.

Annons
Det bjöds på tårta på kommunfullmäktige i samband med att åtta talangfulla ungdomar fick ta emot stipendier.

Fullmäktigemötet drog i gång extra tidigt i eftermiddag, som det brukar vara vid junisammanträdet. Då görs det alltid avbrott för sommartårta och stipendieutdelning. Ordningen var den samma i år, det enda som ändrat sig var att företaget som står för stipendiepengarna har bytt namn från Procordia till Orkla Food.

Efter tårta, blommor och applåder startade fullmäktigemötet om. Frågan om en utökade borgen för Kumla bostäder en av de hetare diskussionspunkterna.

Borgensåtagandet höjdes från 1 miljard kronor och 1,2 miljarder kronor efter en replikväxling mellan socialdemokraternas Lennart Eriksson och moderaternas Mats Hellgren. Skillnaden mellan dem var inte om Kumla bostäder ska bygga eller inte utan om det ska ske genom att kommunen borgar för lån eller om man ska få in pengar genom försäljning av fastigheter.

Hellgren ansåg att bostadsbolaget borde anstränga sig mer för att sälja bostäder.

– Hur mycket orkar vi gå i borgen för? Det är något vi borde titta på, sade han.

Lennart Eriksson å sin sida ansåg att ansträngningar görs för att hitta köpare.

– Men privata företag är bara intresserade att köpa fastigheter med bra kassaflöden.

Det ska utläsas som äldre hyreshus. Och om man sålde av bara sådana fastigheter skulle bostadsbolaget snabbt bli en dålig affär enligt Eriksson.

– Vi behöver ett jämnt bestånd av gamla och nya lägenheter.

Han ansåg inte att det var några problem med att borga för lån till ett bolag så välskött som Kumla bostäder.

– Men vad har du för lösning för att Kumlaborna ska få tak över huvudet, undrade Eriksson.

En punkt lite senare på dagordningen rörde just tak över huvudet. Folkpartiet har i en motion önskat att Kumla ska införa en garanti så att bostadslösa från dag ett ska ha någonstans att ta vägen.

Christina Örnebjär redogjorde målande för i vilka situationer hon anser att den policy kommunen har i dag inte räcker till.

– Det handlar inte bara om missbrukare utan kan också handla om personer som blir utskrivna från psykvården utan att ha någonstans att bo.

Socialnämndens ordförande Gunnel Kask (S) tog ordet

–Vi vill arbeta långsiktigt och inte bara införa en kortsiktig tak-över huvudet garanti, sade hon och berättade om socialförvaltningens arbete med att hjälpa personer till en egen bostad har förändrats.

Örnebjär tyckte att den nya inriktningen till en del låg nära folkpartiets motion.

– Men det hjälper inte när du står där den kvällen du blivit utslängd. Då måste det finnas ett akutboende också, sade Örnebjär, som fick se sin motion avslås.

Mer läsning

Annons