Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attraktivt bygga på landet

I februari går familjen Östergrens dröm i uppfyllelse. Då flyttar de in i sitt nybyggda hus i Julsta.

Annons
Bild: JAN WIJK

Pernilla och Leif Östergrens har letat hus på landet i ett par år utan att hitta rätt. Till slut bestämde de sig för att bygga i stället.

– Jag är uppvuxen på landet i Hardemo och har längtat tillbaka. Jag vill ge Oskar möjligheten att växa upp här och bara kunna gå utanför dörren och leka, säger Pernilla.

Stort intresse

De är långtifrån ensamma. Siffror, som NA begärt ut från kommunen, visar att närmare en fjärdedel av alla bygglov för småhus som beviljats sedan 2008 rör hus på landsbygden. Sammanlagt är det 36 stycken.

Det är i stort sett lika många hus som har byggts i Loviselund de senaste åren.

– Under alla år har det, trots generella upp och nedgångar, funnits ett intresse för att bygga på landet, konstaterar Kumlas mångårige stadsarkitekt Kurt Larsson.

Ofta handlar det om släktingar som styckar av mark när yngre generationer ska bilda familj.

Perfekt kompromiss

Det gäller också för Pernilla och Leif Östergren. De köpte mark av Pernillas bror, som äger mark i Julsta. På tomten, som är 4 000 kvadratmeter, ryms enplanshuset gott och väl. I Julsta kommer de ut på landet, men har ändå nära till det mesta. En perfekt kompromiss tycker makarna.

Både Pernilla och Leif har jobb där de träffar mycket folk och tror att det kan bli en bra motvikt att få komma ut till lugnet på landet efter arbetsdagens slut.

– Vi har funderat på att skaffa djur också, kanske hästar, och det finns det möjligheter till här.

Det är betydligt svårare där de bor nu, i höghusen på Norra Kungsvägen mitt i Kumla.

Mer läsning

Annons