Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens år på Torpkonferensen

Konferensen veckan innan midsommar har blivit tradition för de nästan 15 000 personer som årligen samlas i Torp för att umgås, be och ”ladda batterierna”. 2013 är barnens år, konstaterar besökarna.

Annons
Utanför cirkustältet väntar förväntansfulla ungdomar på att få se Örebrobandet IMK One Piece. Uppe till höger hoppar Lukas Sunesson från Ljunsbro och Simon Engström från Skövde, båda 13 år,                 studsmatta. Jonas Hultman från Örebro gungar Noel, 3 år. Bredvid står Erik Bergbom från Mullsjö.

Klicka här för att se hur Torpkonferensen skildras i sociala medier.

Solen skiner över fältet där husvagnar står uppradade. Cyklar, plastmöbler och diskbaljor trängs mellan husvagnarnas förtält, som på vilken annan campingplats under sommaren.

När veckan är slut kommer 15 000 barn och vuxna från hela Sverige ha besökt årets torpkonferens som arrangeras av Evangeliska frikyrkan. Alla med en sak gemensamt: sin tro på gud.

– Den kristna rörelsen är en folkrörelse, som vilken annan folkrörelse som helst. Därför är det naturligt att vilja ha en gemensam mötesplats där vi alla kan samlas. Dels för att umgås, men också för att utveckla oss själva och vår verksamhet, säger David Gelinder som är informationssamordnare vid Evangeliska frikyrkan i Örebro.

Martina Sandberg är 17 år, och har sedan så länge hon kan minnas åkt från Vimmerby i Småland där hon bor, till Torpkonferensen.

På tisdagsförmiddagen roddar hon i ett blågult cirkustält, inför det ”kalasmöte” som ska hållas för besökare mellan 9 och 12 år.

Utanför tältet ringlar sig kön lång av förväntansfulla barn och ungdomar.

– Det är Örebrobandet IMK One Piece som ska spela. Bandet spelar ihop i barnverksamheten i Immanuelskyrkan. De verkar vara populära, säger Martina Sandberg.

Jodå, visst är bandet en av dagens höjdpunkter. När tältet öppnats skyndar kön in för att ta plats på sittbänkar. På en grusgång lite längre bort springer Ida Lindqvist, 10 år, Hanna Simonsson, 11 år och Stina Simonsson, 9 år förbi.

– Vart vi ska? Se på One Piece så klart, säger Ida Lindqvist i förbifarten.

Av de besökare som hunnit till Torp i början av veckan är nästan hälften barn, vilket märkts under de aktiviteter som riktar sig till barn och ungdomar:

– Vid några aktiviteter har mellan 1 400 och 1 500 barn varit med. Torpladan har varit proppfull, säger David Lindé, som förberett och samordnat inför konferensen i nästan ett år.

Vid en gungställning i lekplatsen puttar Jonas Hultman och Erik Bergbom gungfart åt Noel, 3 år, och Alma, 1 år. Båda har besökt konferensen så länge de kan minnas, sedan de var små.

– Det blir annorlunda att åka hit när man har barn. Konserter och nattmöten har bytts ut mot lekpark och barnaktiviteter, säger Erik Bergbom.

Konferensen i Torp har arrangerats sedan 1887. Under veckan jobbar 300 funktionärer för att fylla dagarna med seminarier, bibelstudium, bön och konserter.

Martina Sandberg från Vimmerby har besökt Torpkonferensen sedan hon var liten. Här i cirkustältet där bandet IMK One Piece snart ska spela.

Mer läsning

Annons