Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag till samfund trots diskriminering

Att tio svenska trossamfund får statliga bidrag trots att de diskriminerar homosexuella har uppmärksammats i Sverige den senaste veckan.NA gjorde ett nedslag i Kumla, där tre av samfunden finns representerade.

Annons

22 trossamfund är berättigade till bidrag i Sverige. Men bara om de ”upprätthåller och stärker de grundläggande värderingar som samhället vilar på”. Det är därför Jehovas vittnen är det enda samfundet som blivit nekat bidrag, eftersom de uppmanar sina medlemmar att inte rösta.

Men Svenska Dagbladet skrev i måndags (1/8) om sin enkät, där tio av trossamfunden uppger att homosexualitet inte är förenligt med deras lära. Evangeliska frikyrkan, som i Kumla representeras av Betaniaförsamlingen, är ett av dem.

– Homosexuella är välkomna till oss. Men tittar man på Bibeln och vår lära ska parrelationer vara mellan man och kvinna, säger Erika Bergman, pastor och föreståndare.

Men finns det inte en konflikt i att ni får bidrag från staten trots att era värderingar skiljer sig så mycket?

– På ett sätt … nej, jag får säga pass där.

Ingen kommentar alltså?

– Nej.

En annan församling som inte delar statens uppfattning om homosexualitet är Pingstkyrkan. Den finns på Stationsgatan i Kumla. Conny Söder, pastor, påpekar att kommunen är en större bidragsgivare än staten, men ser ingen konflikt där heller.

– Nej. Det har att göra med vilken syn man har på Bibeln. Homosexualitet är inte en jämställdhets- eller människovärdesfråga. Bidragen vi får styr oss inte. Än så länge är vi inte styrda av samhället vad vi ska ha för värderingar.

Får homosexuella som lever ut sin sexualitet inneha alla befattningar i din församling?

– Vi har inte stött på det än så vi vet inte hur vi ska hantera en sådan fråga.

Han ser det dock inte som särskilt troligt att en homosexuell skulle söka sig till Pingstkyrkan.

– Om du är vänsterpartist går du inte med i moderaterna. Det är precis samma sak. Går man med i en kyrka så vet vilka värderingar som gäller. Känner man att man inte kan dela de värderingarna så väljer man kanske en annan kyrka.

Men skulle din församling kunna ha en homosexuell pastor?

– Jag kan inte svara på det i dag. Vi har inte talat konkret om den frågan.NA har utan framgång sökt Kumla-representanter för Frälsningsarmén, som enligt Svenska Dagbladet inte tillåter homosexuella på alla positioner i församlingen.

Leonel Marjavaara

019-15 50 00

[email protected]

Trossamfunds inställning till homosexualitet

10 svenska samfund svarade nej på frågan ”Är det förenligt med er lära att leva i en homosexuell relation?”:

Pingströrelsen

Sjundedags adventistsamfundet

Metodistkyrkan

ELM Bibeltrogna vänner

Evangeliska

fosterlandsstiftelsen

Alliansmissionen

Ungerska protestantiska

kyrkan i Sverige

Romersk-katolska kyrkan

Evangeliska frikyrkan

Frälsningsarmén

Källa: Svenska Dagbladet

Mer läsning

Annons