Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budget klar för skolverksamheten

Den budget som barn- och utbildningsnämnden först återemitterade, är nu antagen. Förvaltningen har fått i uppdrag att närmare granska ökningen av förskolebarn, men detta var inget som ledde till några ändringar i budgeten.

Annons

Förra året vid den här tiden hade barn- och utbildningsförvaltningen ett underskott på drygt 1,5 miljoner kronor från föregående år. Så till vida inleds 2010 ljusare, med ett litet överskott på 275 000 kronor.

Men det är en tuff budget som förvaltningen och alla som arbetar i Kumla kommuns skolor nu har att inrätta sig efter. Nettoramen är på lite dryga 300 miljoner kronor, vilket är en minskning på fem miljoner kronor. Översatt till antal tjänster är det i år 25 personer färre som arbetar inom förskola och skola. Det finns inte heller någon buffert, utan alla medel är utlagda i verksamheten.

Det är rektorernas ansvar att den nu antagna budgeten hålls. Förvaltingsekonom Maria Persson säger att hon märker av en ökad oro hos dem.

– Jag får många samtal från rektorerna, och har intensiva möten med dem. Nu under våren ska jag träffa dem alla så mycket som möjligt, för att ge stöttning i deras arbete. Med snävt tilltagna ramar blir det även extra viktigt att alla verkligen håller sig inom budgeten, säger Maria Persson.

Nämndordförande Katarina Hansson, (S), vände sig till kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson, (S), med förfrågan om det fanns några extra pengar för att möta anstormingen av förskolebarn. Men svaret på detta blev ett blankt nej.

Läs mer i tisdagens NA.

Annons