Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

December: Curth Modin

Först ut i raden av ”Månadens kumlingar” har vi Curth Modin. Han är ett välkänt ansikte för många sportintresserade Kumlabor, och djupt engagerad i Kumla Skidförening.

Annons
Månadens kumling, december 2011. Curth Modin, Kumla Skidförening. Här framför backen vid Kvarntorpshögen.BILD: HELÉNE BERZELIUS

Varför är det just Kumla Skidförening som ligger dig varmt om hjärtat?– Det var min far Lennart som startade föreningen 1962, så jag har varit med från början. Farsan höll alltid på med skidor, så det blev likadant för mig.

Har du alltså varit aktiv inom föreningen sedan 1962?– Ja, till och med innan eftersom föreningen formellt bildades 1962 men fanns redan tidigare. Sedan 1976 har jag varit kassör, och just nu är jag med och bygger ny skidanläggning vid backen. Det ska bli allt från värmestuga till ombytesrum med duschar, och det kommer bli ett riktigt lyft.

1962 ... Det innebär 50-årsjubileum nästa år?– Det stämmer. Eftersom föreningen bildades i november kommer firandet att ske nästa säsong. Då siktar vi på att ha allt klart här, och åtminstone ska vi kunna hålla festen i de nya lokalerna.

Åker du mycket skidor själv?– Jo då, det blir en del. 44 Vasalopp har jag åkt, med de senaste två åren har det blivit HalvVasan eftersom det annars går åt så mycket tid till träning. En del utför blir det också, men mest längd. Här i våra spår på golfbanan, eller vid stugan i Tandådalen.

Vad gör du när det inte handlar om skidföreningen?– Vi brukar vara ute och resa en del, min fru Solveig och jag. Vi har en husbil som vi gärna sticker iväg med.

Hur länge har du bott i Kumla?– I 70 år (skratt), hela livet med andra ord. Jag har bott i samma hus sedan jag flyttade hemifrån, och tvärs över gatan ligger mitt föräldrahem där mamma fortrarande bor kvar. Pappa dog förra året.

Vad är det du gillar med Kumla?– Att det är en lagom stor stad. Under yrkesåren som resemontör var det enkelt att ha Kumla som utgångspunkt. Kumla har ett bra läge oavsett vart i Sverige man ska ta sig.

Och om du fick önska en förändring vad gäller Kumla?– Det vi saknar är en friidrottsanläggning. I dag får de som håller på med friidrott i Kumla åka till Hallsberg. Men jag gillar att ett nytt badhus är på gång.

Du fyller 70 den 5 december. Hur ska du fira?– När jag fyllde 60 stack vi iväg med husbilen, men den här gången blir jag kvar hemma för att fira med släkt och vänner.

Något särskilt du önskar dig i födelsedagspresent?– Att man får fortsätta att vara frisk, det är det viktigaste.

Och kanske lite snö?– Ja, eller att det blir kallt så vi kan spruta konstsnö. Helst nedåt minus tio, femton grader. Tre dygn tar det att få klart lilla backen, och då öppnar vi. På vår hemsida kan man kolla läget. Vi finns på www.kumlaskidforening.se.

Är du orolig över den milda inledningen av den här vintern?– Nä, det här är inget nytt. Ibland är det milda vintrar, och åren därpå blir det kallt igen. Det var likadant på 70-talet, och jag minns hur jag åkte norrut för att hitta leta snö att träna på.

Månadens kumling

Under vinjetten ”Månadens kumling” samlar vi Kumlabor som är värda att uppmärksammas lite extra. Om du vill föreslå en person är du välkommen att höra av dig till oss på mejladress: [email protected]

Mer läsning

Annons