Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demensboenden får Socialstyrelsekritik

Demensboenden på Ramundergården och Solhöjden i Laxå samt Solbacka i Kumla får kritik från Socialstyrelsen efter oanmälda inspektioner i början av november.

Annons

NA har tidigare berättat om att Socialstyrelsen har besökt 94 demensboenden i 48 kommuner. Tillsynen visade att 61 procent av de inspekterade boendena var låsta och obemannade under kortare eller längre del av natten.

Oroliga inte inlåsta

Nu har Kumla och Laxå kommuner, där de fyra boenden i Örebro län som ingick i granskningen ligger, fått skriftliga rapporter om inspektionerna.

Bland de boenden som fått kritik finns Smaragdens demensboende på Solbacka i Kumla. Rapporten tar upp att det förekommer att personer blir inlåsta under natten i sina lägenheter.

Enhetschefen Ulrika Virta förklarar att om någon boende är orolig och det finns risk att andra på avdelningen får oönskade besök nattetid så brukar man låsa om dem så att de får sova i fred.

– Men den som är orolig låser vi absolut inte in. Den tar vi hand om, säger hon.

Larmade dörrar

Varje lägenhetsdörr är larmad och personalen ser om någon boende lämnar sin lägenhet och kan då gå dit om de inte är på just den avdelningen vid tillfället.

– Jag tycker att vi har det jättebra utifrån de förutsättningar vi har. Det hade varit lättare om vi hade haft bättre lokaler. Vi försöker ha en dialog med de anhöriga och berätta vad som händer, säger Ulrika Virta.

En annan kritik rör att fyra personer arbetar nattetid på Solbackas sex avdelningar.

– Att ha en medarbetare på varje enhet nattetid, som jag antar att Socialstyrelsen skulle önska, har vi inte möjlighet till, säger Ulrika Virta.

Inte överraskad

I Laxå har Birgitta Hedlund personalansvaret för dem som jobbar natt på Solhöjden och Ramundergården. Hon är inte överraskad.

– Vi har vetat om att vi behöver personal och på Ramundgergården har vi haft extra personal i omgångar som skulle behöva bli fast, säger hon.

Tommy Holmquist (S) är ordförande för social- och omsorgsnämnden som har fått i uppdrag att lösa prob-lemen i Laxå.

– Vi har inte hunnit analysera Socialstyrelsens rapport än men vi kommer omedelbart titta på hur vi kan göra och vilka alternativ vi har, säger han.

Men där Tommy Holmquist vill analysera fram alternativ är Birgitta Hedlund säker.

Extra personal nödvändig

– Vad man än gör måste det till extra personal på Ramundergården eftersom det behövs fler än förr nu när det finns boende med demens, säger hon.

Bataljonens demensboende i Sannahed besöktes också vid inspektionen, men det boendet fick ingen anmärkning.

Fotnot: Laxå kommun och Kumla kommun har fram till 1 mars på sig att redovisa vad man tänker göra för att komma till rätta med de problem som inspektionen uppmärksammat.

Mer läsning

Annons