Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatiskt om Yxhult

Det blir dramatisk läsning när Göran Carlén tittar i backspegeln och beskriver Yxhultbolagens fyra sista decennier.

Annons
2004 tog

Nu finns den tredje delen av Yxhults historia med undertiteln ”En betraktelse över ett svenskt industriföretag på fall”. Författare är Göran Carlén och han fullföljer med boken de två tidigare delarna i Yxhults historia.

– Det har varit en oerhört intressant tid för mig själv och jag har fått reda på mycket som jag själv inte visste tidigare, säger Göran Carlén på telefon från Flensburg i Tyskland där han är bosatt.

Boken börjar med en oerhört framgångsrik tid för Yxhult under mitten av 1960-talet. På tio år ville politikerna att det skulle byggas en miljon hyreslägenheter i Sverige och avsatte på olika sätt resurser för att det skulle bli möjligt.

Leverantörer av byggmaterial, såsom Yxhult, hade bråda dagar med att hinna få fram tillräckligt stora volymer.

Från den vinstgivande perioden under första hälften av 1970-talet följer Carlén industrin i Hällabrottet via ackordsuppgörelsen och ägarbytet 1985 fram till konkursen 2004.

– Jag vill försöka ge svar på frågan varför det gick snett, säger Göran Carlén.

På de knappt sextio sidorna text – och nästa lika många sidor med statistiskt material får läsaren ett flertal ledtrådar: uppköp av en småhustillverkare i Tyskland med stora skulder, en vd med annan agenda än ägarna, en ovilja att göra nödvändiga investeringar för att effektivisera verksamheten, bristfällig marknadsföring, överoptimistiska kalkyler om byggandets utveckling, radondebatten, förändring i efterfrågan av nyproducerade hus till renovering, om- och tillbyggnad och så vidare.

Miljonbeloppen i redovisningen, både i förluster och inköp, visar vilken storspelare Yxhult och Ytong var i Sverige och över stora delar av världen.

Berättelsen är dramatisk och förstärks av Görans kortfattade kommentarer om enskilda händelseförlopp.

– Det här är ju min och min bror Svens syn på det hela, konstaterar han.

Ägarfamiljen Carlén drev i drygt 70 år det framgångsrika byggmaterialföretaget med bas i naturstensindustrin i Hällabrottet.

Bröderna Göran och Sven Carlén är tredje ägargenerationen. Med ett mångårigt förflutet från olika ledningspositioner i företaget har de haft god insyn fram till 1985. Efter ackordsuppgörelsen, när familjen Sjöborg tog över, blev tillgången på källmaterial svårare för författaren.

– Men jag har läst årsredovisningar och samtalat med mångåriga medarbetare för att få en tillräckligt tydlig bild. Jag har även erbjudit familjen Sjöborg att ge sina synpunkter på den färdiga texten, men man har tyvärr avböjt, säger Göran Carlén.

Fotnot: Boken kommer inom kort finnas till försäljning hos Yxhultbygdens kultur- och hembygdsförening.

Mer läsning

Annons