Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla roller för Kommunals ordförande

Kommunals ordförande i Kumla Britt Gelin blir från och med den här månaden ordinarie ledamot i kommunfullmäktige. Men hon ser inga problem med de dubbla roller som detta kommer att innebära.

Annons

Britt Gelin, sedan 2005 ordförande i Kommunal och företrädare för de tre undersköterskorna som är varslade om uppsägning, är också aktiv socialdemokrat. Hon har tidigare varit ersättare i kommunfullmäktige och i miljö- och byggnadsnämnden. Nu efter valet har hon avancerat från plats 22 till plats 24 på den socialdemokratiska listan. Hon knep därmed det sista av socialdemokratenas mandat i fullmäktige och blir ordinarie ledamot från och med nästa möte.

– Så tror jag det ser ut i de flesta kommuner, att vi som är engagerade återfinns inom både politiken och facket, säger Britt Gelin.

När du deltar i fullmäktige representerar du kommunen som i detta fallet vill säga upp undersköterskorna. Samtidigt jobbar du för deras sak genom ditt ordförandeskap i Kommunal. Blir det inte uppenbara bekymmer med dina dubbla roller?– Nej, det tycker jag inte. I fullmäktige behandlar vi frågor som berör kommuninvånarna, inte arbetsrättsliga frågor som det handlar om inom facket. Dessutom företräds undersköterskorna av Kommunals ombudsman i den fortsatta utredningen.

Går ofta att lösaHelena Linde är förbundsjurist på Sveriges Kommuner och landsting. Hon ger Britt Gelin rätt i sitt resonemang.

– Fackligt engagerade politiker finns det gott om, och det går ofta att lösa på ett smidigt sätt. Jag ser inga bekymmer med det fall du beskriver, eftersom kommunfullmäktige inte tar upp arbetsrättsliga frågor, säger Helena Linde. Hon menar att problem uppstår först om politikern kommer i nivå med ordförande i kommunstyrelsen, eller sitter med i samma nämnd som ska utreda en konflikt.

Mer läsning

Annons