Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duo pressade man till rånet mot Statoil

Två Kumlabor åtalas nu för att ha planerat rånförsöket mot Statoil i Kumla den 14 maj. De misstänks också för utpressning mot mannen som genomförde rånet.

Annons
Polisen sökte i och omkring Statoil på Östra Drottninggatan vid lunchtid på torsdagen. Även en hundpatrull fanns på plats.

Med en kulspruteliknande pistolattrapp försökte en 26-årig man råna Statoil i Kumla den 14 maj.

Mannen, som nu åtalas för försök till rån, fick dock inte med sig några pengar och kunde gripas kort därefter. Drygt två veckor senare greps ytterligare två män, en 20-åring och en 28-åring.

De misstänks ha pressat 26-åringen på pengar – 6 000 kronor – genom att misshandla honom och samtidigt hota att skada hans syskon.

Enligt åklagare Louise Helleday var det duon som därför planerade rånförsöket mot Statoil och såg till så att 26-åringen genomförde gärningen. De två männen åtalas därför för anstiftan av försök till rån och försök till utpressning.

– På något sätt vill de ha pengar och vill att han ska genomföra det här rånet, säger Louise Helleday.

Uppgifter har framkommit att händelsen skulle vara gängrelaterad, men det är inte något som ha haft betydelse för gärningen, enligt åklagaren. En av männen ska ha sagt till 26-åringen att han tillhörde ett kriminellt gäng.

– Men det känns inte som någon tydlig gängkoppling i det här fallet. Det har inte framkommit något konkret om det, säger Helleday.

De tre åtalade männen har enligt åklagaren bekräftat stora delar omständigheterna.

Efter tips från en läsare: här genomsöker polisen den gripne mannens lägenhet i centrala delarna av Kumla.

Mer läsning

Annons