Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nedslag i Kumlas historia

1959 års Luciakandidater strålar än i dag, liksom Kumlaindianernas lag 1952. Det ser man i föreningen Gata upp och gata ners kalender för 2015 med bilder, annonser och text ur Kumlas historia.

Annons
Kumlaminnen. Anders Tisell minns Luciakandidaterna från 1959, som pryder decembersidan i kalendern för 2015.Foto: Katarina Hanslep$RETURN$$RETURN$ Kumlaminnen. Anders Tisell minns Luciakandidaterna från 1959, som pryder decembersidan i kalendern för 2015.

Kumla. Det började som en diskussion i Väntjänsten i Kumla.

– Vi pratade ofta Kumlaminnen utifrån bilder som deltagarna hade med sig, berättar Anders Tisell, en av initiativtagarna till kalendern.

Det ledde till att föreningen Gata upp och gata ner bildades 1999.

Föreningen växte och har i dag över 200 medlemmar. Föreningen samlade in, sorterade och katalogiserade och i dag finns hundratals bilder arkiverade, allt med hjälp av Kumlabornas intresse och information. Dessutom finns ett stort bildarkiv på Kumla kommun, som föreningen har tillgång till.

Många hembygdsföreningar och byalag ger ut kalendrar med bilder. Därför tyckte medlemmarna i Gata upp och gata ner att det var dags att göra detsamma.

– Med den rika bildskatt vi har vore det synd att inte göra något av den, säger Anders.

I somras började arbetet. Esso Engwall, Kenneth Haglund, Arne Arnshelm, Lennart Lalander och Anders Tisell sållade och valde.

– Vi sökte motiv som många kan känna igen sig i, såväl personer som gator och byggnader. Bilderna är gamla men anslaget är nutid, säger Anders.

Den äldsta bilden är från 1920-talets början och föreställer ett flygfoto över östra delen av Kumla centrum. Siffermarkeringar i bilden ger vägledning om vilka byggnader som syns.

Rutnätet av gator är sig likt, men av bebyggelsen mellan Södra Kungsvägen och Järnvägen finns i dag endast 15 hus kvar.

En kall vinterkväll 1976 togs en bild av ett julpyntat Kumla torg. Det går att känna igen sig, men Frälsningsarmén, NA:s lokalredaktion och Möbelmagasinet låg i fastigheter som i dag är rivna.

Junimotivet är från Kumla Barnens dag 1946.

– Det var stort i Kumla. Familjer åkte långväga och besökssiffror uppåt 20 000 personer noterades, berättar Anders. Det var tivoli, artistframträdanden och en parad till Djupadalsparken. Bland annat brukade Lennart Hyland komma dit.

Kalendern innehåller också ett reportage. Anders har skrivit om Werner Hardmo, Kumlas genom tiderna främste idrottsman, som hade stora framgångar inom gångsport och drev Hardmos Livs, Kumlas första affär med självbetjäning.

– Jag har träffat hans fru, Maj-Lis Hardmo, som berättade massor om sin man. Det var fantastiskt, säger Anders.

Även Maj-Lis var framgångsrik inom gångsporten.

På varje uppslag i Kumla-kalendern finns annonser.

– Men dem har vi inte tagit betalt för. Det är gamla annonser, från företag som inte finns längre, säger Anders.

Till exempel om var i Kumla man kunde köpa tråd och bandspelare, Casablanca- tårta, linoleummattor och fernissa, och var man kan få åka med helnyktra taxichaufförer.

– Vi gör det inte för att gå med vinst, får vi kalendrarna sålda så går vi nätt och jämt runt ekonomiskt. Vi gör det för att det är så roligt, säger Anders.

Älskade Pomona. Affären, som hette Kå Ge:s konfekt, kallades Pomona. Anders Tisell minns att man alltid bemöttes med respekt där, hur liten man än var.
Kumla godsmagasin. Bilden är från mitten av 1930-talet och visar magasinet som låg söder om Östra Drottninggatan.
Torghandel. På 1960-talet såg torghandeln ut såhär i Kumla.

Kalender för 2015 – av Gata upp och gata ner

Kalendern säljs vid träffar ordnade av Gata upp och gata ner. Föreningen träffas fyra till sex onsdagskvällar under året, och har torsdagsträffar i biblioteket vid fem tillfällen under hösten och fem på våren. Även Skoindustrimuseetoch föreningens kontor på Kvarngården säljer kalendern. En stor del av upplagan är redan såld. Föreningen hoppas kunna göra en ny även nästa år. Mer information om föreningen och kalendern finns hemsidan: www.kumla.just.nu

Mer läsning

Annons