Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera hundra hundar i farten

Nu har skallen tystnat i Korsbacken, men under helgens agilitytävling var det många glada gläfs och viftande svansar från flera hundra hundar.

Annons
På språng. Sandra Håkansson och Kasper togfrån Örebro gjorde en av bortåt 800 starter när Kumla Brukshundsklubb arrangerade agilitytävling i helgen. Bild JAN WIJK

Det är inget litet arrangemang Kumla Brukshundsklubb stod värd för i helgen.

– Vi har haft sammanlagt 800 starter, berättade Inger Olsén som tillsammans med Ing-Britt Eriksson var tävlingsansvarig.

– Förutom hundägarna kommer det många intresserade och tittar. Agility är verkligen en publikfriande sport, inflikar Ing-Britt.

För många var helgens tävling den sista för säsongen. Det gällde till exempel Sandra Håkansson med blandrashunden Kasper.

I höstens sista lopp blev Sandra och Kasper diskvalificerade.

– Han sprang in i fel tunnel, konstaterade Sandra, lite andfådd efter språngmarschen och ropen för att få Kasper att välja rätt väg.

Diskningen var inget Sandra sörjde särskilt mycket över. Totalt sett var resultaten under helgen bra.

– Vi har vunnit två pinnar och får vi bara en till så får vi gå upp en svårighetsklass, berättade Sandra.

Efter Kaspers lopp var det dags att anpassa banan till något mindre hundar. Det handlade framförallt om att sänka hindren för att göra hoppen lagom höga. När funktionärerna fixat det var det dags för banvandring. Hussar och mattar vandrade, i vissa fall nästan smådansade, runt banan för att klura ut hur de bäst skulle lotsa sin hund över, genom och runt hindren.

Bunden vid en stolpe satt phalénen Adina och tittade när matte Gunnel Helgsten memorerade banan. Efter några minuter var matte tillbaka. Det var tur att det inte dröjde längre, för det är kallt att vara stillasittande i gråvädret.

– Det verkar vara en fartig bana med tunnlar. Den är lite klurig, men det kommer gå bra, bedömde Gunnel när hon gick för att värma upp tillsammans med Adina.

När det var dags för Adina, så gav hon matte rätt: Det gick bra. Hon klarade den 135 meter långa banan felfritt på lite drygt 38 sekunder.

Tävlingen fortsatte hela dagen och det innebar att det hann bli sen eftermiddag innan funktionärerna, omkring 35 frivilliga, kunde pusta ut nöjda efter sitt ”hundgöra”.

Människor utan hund. När hussar och mattar gick banvandring blev de studerade ordentligt av phalénen Adina, som tillsammans med sin matte Gunnel Helgsten tävlade för Västerås kennelklubb. Bild: JAN WIJK
Mitt i prick. Smilla från Tranås Brukshundsklubb hoppade galant genom ringen och sprang i mål utan problem. Bild: JAN WIJK

Mer läsning

Annons