Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om nya förskolor

En ny förskola per år. Det vill socialdemokraterna och vänstern att det ska byggas under de kommande tre åren i Kumla.

Annons

Under den senaste femårsperioden har Kumla haft en befolkningstillväxt på 4 procent, där majoriteten av de inflyttade är barnfamiljer. Det har medfört ett hårt tryck på förskolorna.

Socialdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden har lagt fram flera budgetförslag för de kommande tre åren, som även vänsterpartiet har skrivit under på. Där finns förslaget om att en ny förskola med tre avdelningar på varje ska byggas per år, till en årlig driftkostnad av 4,5 miljon.

– Det är inte säkert att barnantalet ökar i den takten. Men vi har haft en period nu då barngrupperna varit allt för stora i våra förskolor. Därför lägger vi det här förslaget för att kunna glesa ur och erbjuda mindre grupper, säger Katarina Hansson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Var förskolorna ska placeras beror på var i kommunen det finns störst behov av förskoleplatser. Men ett förslag på plats, som även oppositionspartierna har på sin önskelista, är Brånsta-Sånnersta öster om Kumla tätort.

– Det är väl allmänt känt att vi vill växa åt öster. En förskola i Brånsta- Sånnersta skulle kunna bli en drivkraft på liknande sätt som Skogstorpsskolan blev för de norra delarna, säger Katarina Hansson.

Men problemet med förskoleplatser ska inte bara lösas genom nybyggnation. Mobila lokallösningar diskuteras i form av paviljonger, som ger större flexibilitet då de kan ställas upp där de för stunden bäst behövs. Förvaltningen har också till uppdrag att se över nuvarande lokaler, hur de kan användas på effektivast sätt.

– Behovet av förskoleplatser svänger snabbt upp och ned och även om vi följer alla tillgängliga prognoser är det svårt att ha koll till 120 procent, konstaterar Katarina Hansson.

Mer läsning

Annons