Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria uttryck i samtida dans

En konsthall som dansgolv var nytt för danseleverna på Kävesta folkhögskola, när de på måndagen startade sin turné på Kumla bibliotek. De premiärframförde sina elevarbeten under namnet ”Konturer av strukturer”.

Annons

Kumla. Eleverna går en förberedande utbildning i samtida dans, och deras första grupparbetsuppgift sedan de började vecka 49, var att göra en egen dansproduktion. Klassen, som består av nio elever, delades in i två grupper.

– Arbetsuppgiften var att det skulle vara en ”abstrakt utgångspunkt”. Det var vad vi hade att arbeta utifrån, säger Emma Strandsäter som går utbildningen.

Eleverna hade fria händer och tog sig an uppgiften på olika sätt.

– Vår grupp började med att spela in ljud i vardagen. De spelade vi sedan upp för varandra, berättar Emma.

Utifrån ljuden associerade gruppen fram ord, vilka de sedan rangordnade. Det blev utgångspunkten för dansen, som i sin tur fick titeln Zeitplan.

– Var och en i gruppen skapade rörelsemönster utifrån orden, som vi sedan satte ihop. Vi har arbetat med slump, regler och schema, säger Emma.

Med stöd från de tre danslärarna Anna Gerdin, Frida Lundberg Jansson och Toby Gunn har grupperna skapat varsitt uttryck för uppgiften. Stundtals med både hopp och lyft, som kräver smidighet, samarbete och rutin av dansarna.

– Tanken är att dansarna ska vara lite som publiken, associera fritt. Det är som med poesi och teater, frågan är hur mycket man ska berätta i förväg, säger Frida Lundberg Jansson, lärare.

Dansutbildningen har funnits på Kävesta folkhögskola sedan 2005 och varje år har eleverna fått en uppgift av detta slag. Det har alltid tagit sig helt nya, oväntade uttryck, säger Frida Lundberg Jansson.

– Det är lika roligt att se elevernas arbeten varje år, säger hon.

Eleverna har inte utgått från musiken, utan har valt musiken efter hand. Det är blandade inslag, elektroniskt drömskt, körsång och levande instrument, och korta reciationer.

Sista veckan har grupperna legat i hårdträning inför starten på sin turné.

– Det här är deras första offentliga framträdande, säger Frida

På måndagseftermiddagen hölls föreställningen som en mjukstart i konsthallen i Kumla bibliotek. Under veckan kommer eleverna att uppträda på Örebro konsthall, ute på stan i Örebro, för danseleverna på Engelbrektsskolan och i slutet på veckan i två föreställningar på musikhögskolan. Dit kommer också alla elever som går på Kävesta folkhögskola att bussas.

Vitt. Mira Jägemar, Krisina Arnqvist, Paulina Thomas och Siri Lundh framförde dansstycket
Dansklass. Gabriella Lundahl, Emma Strandsäter, Saga Trygged Iko, Anton Bro och Vera Tolstoy framförde dansstycket Zeitplan.
Tejpgränser. Som en del i dansprogrammet fäste Saga Trygged Iko, Gabriella Lundahl och Anton Bro tejp på konsthallsgolvet.
Dans, Kävesta folkhögskola

Mer läsning

Annons