Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frommesta näst på tur att få kommunalt vatten

Det grävs i Frommesta. Ett trettiotal fastigheter ges möjlighet att ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Annons
Kommunalt vatten. Grävningarna i Frommesta och östra Ekeby sköts både av kommunens egen personal och, som här på bilden, Skanska. De har tagits in för att snabba på färdigställandet av de nya VA-ledningarna.                   Bild: ÅSA ERIKSSON

Grävningarna utanför Ekeby har redan pågått några veckor. Förhoppningen är att de nya VA-ledningarna ska vara på plats till årsskiftet.

Frommesta och delarna av Ekeby öster om riksväg 51 är bara ett exempel på områden som de senaste åren kunnat ansluta sig till det kommunala VA-nätet.

Sickelsta

Redan är kommunalt vatten framdraget till Sickelsta, norra delen av Åbytorp, Holmagatan i Hällabrottet och Rala utanför Sannahed.

– Det handlar om områden där det är förhållandevis tät bebyggelse och som inte ligger så långt från VA-verk, säger Bertil Ringqvist, tillförordnad teknisk chef på Kumla kommun.

Det är ett pågående jobb som ger olika fördelar på olika håll.

– Längs med Holmagatan och även i Frommesta är det flera hushåll som har dåligt vatten, så de är intresserade av att få kommunalt vatten, berättar Bertil Ringqvist.

Håller inte måttet

Det kan även handla om att de enskilda avloppen inte håller måttet och kan orsaka utsläpp av kväve till vattendrag med övergödning som effekt. Då blir det en miljönytta att i stället ansluta sig till kommunens VA-nät.

Fortsatt utbyggnad

I den budget som antogs av kommunfullmäktige i måndags finns två miljoner kronor avsatta till fortsatt VA-utbyggnad under nästa år.

– Då är vi på väg ut till Hörsta by.

Pengarna som kommunen investerar i utbyggnaden får kommunen på sikt igen när fastighetsägare börjar betala anslutningsavgifter till VA-nätet.

– Vi får i stort sett igen pengarna och om något hushåll extra ansluter så kan vi helt klart räkna hem investeringen, säger Bertil Ringqvist.

Mer läsning

Annons