Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giraffhusen fyller 30 år

– Det var en så häftig känsla, den där första natten, säger Britt Johansson.

Annons
Radhus och Volvo. Kjell och Britt Johansson har parkerat sig och ögonstenen – en Volvo 144 av 1973 års modell – utanför sitt Giraffhem på Baldergatan i det danskinspirerade bostadsområdet Oppegård. – Det är så bra planerat här med en social sida ut mot områdesgatan och en privat sida mot skogen, tycker de.

Juninatten hon minns så väl är den för 30 år sedan då Kjell och Britt Johansson som första familj flyttade in i de så kallade Giraffhusen vid Kumla vägtorg.

Den goda känslan ville aldrig ge med sig trots att den nya bostaden var en byggarbetsplats och så skulle förbli i ytterligare några år framöver.

Hemlängtan

Att familjen, som bodde i Markbacken i Örebro, blev de första som flyttade in på Baldergatan var ett resultat av Britts hemlängtan.

– Visst kändes det som ett stort steg att ta inte minst ekonomiskt då det för den tiden rörde sig om mycket pengar. Men att vi aldrig har ångrat oss kan du ju förstå eftersom vi fortfarande bor kvar, säger Kjell och Britt samstämmigt.

Det enda de har sörjt är att affären försvann efter bara fyra år, men i gengäld byggdes den om till dagis.

Trivselfaktorn i de välplanerade husen var hög, så hög att familjen Johansson var de första i det bilfria området att få tillökning. Sonen Mattias var det första barnet som föddes i Giraffhusen.

– Det är kanske därför han blev så lång, skämtar Britt.

Många bor kvar

Familjen Johansson är inte den enda som blivit området trogen genom åren. Britt och Kjell säger att det är mellan 15 och 20 av Giraffhusens nybyggare som bor kvar i dag.

Varför husen kallas Giraffhusen vet inte Kjell och Britt med säkerhet.

– Kanske kommer namnet av den gula färgen och husens profil.

Bostadsområdet är ett egnahemsägande i en skepnad av radhusboende. Området är en samfällighet där alla har ansvar för snöröjning och skötsel av de gemensamma grönytorna. Ett underhåll som en entreprenör sköter åt samfälligheten, men likväl ligger ansvaret på medlemmarna i samfälligheten.

Yxhults jubileum

För att samordna ansvaret har var och en av de åtta gårdarna sin egen gårdsfogde.

Att Giraffhusen över huvud taget byggdes var ett resultat av Hällabrottetbaserade Yxhultsbolagets 100-årsjubileum 1979.

I år när Giraffhusen, som egentligen heter Oppegård, fyller 30 år finns inte Yxhultsbolaget kvar efter en konkurs 2004. Men husen står där som ett jubilerande minne över en 124 år lång industriepok i Kumla.

Ett jubileum som firades efter semestrarna av ett femtiotal barn och vuxna med grillfest, fiskdamm och tårtkalas samt uppträdande av eldkonstnären Jenny Young Zaied.

Så här såg det ut sommaren 1980 när familjen Johansson tog sitt nya hus i besittning. Dottern Ulrika - då 2,5 år - poserar framför familjens andra bil - Kjells Volvo fanns med på den här tiden också - på Baldergatan 6.

Mer läsning

Annons