Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott hopp om årets budget

Äldreomsorgen ser ut att klara årets budget. Läget för individ- och familjeomsorgen är besvärligare.

Annons

Håller budgeten bättre i år? Den frågan följer socialnämnden ständigt och jämnt efter två svåra år. Förra året överskreds budgeten med 27 miljoner kronor och året dessförinnan med 23 miljoner kronor.

Vid förra nämndmötet konstaterades att det ser relativt bra ut för äldreomsorgen i år.

Stuvar om resurser– Vi stuvar om resurserna efter vårdtyngden, men det handlar inte om besparingar för äldreomsorgen, säger socialnämndens ordförande Gunnel Kask.

Hon noterar samtidigt att personal som försvinner från ett boende kan uppfattas som neddragningar för exempelvis anhöriga.

– Vad gäller individ- och familjeomsorgen håller vi på med en genomlysning av den, säger Gunnel Kask.

Under årets två första månader noterades en utplaning vad gäller utbetalningarna av försörjningsstöd. Under mars ökade dock utbetalningarna igen.

– Vad det beror på ska vi analysera, men vi har noterat att utvecklingen har varit liknande i flera andra kommuner.

En stor besparing under året inom individ- och familjeomsorgen möjliggörs genom inrättandet av ett så kallat multistrukturellt team. Ungdomar som hittills fått vård på institutioner ska få hjälp på hemmaplan i öppenvård. Det handlar i första hand om fem-sex ungdomar.

– Vi räknar med minskade kostnader för placeringar på 3,8 miljoner kronor, säger Gunnel Kask.

Nettobesparingen blir dock knappt tre miljoner kronor eftersom det nya arbetssättet kräver en del nyanställningar.

Tror på bättre kvalitet– Det här är något vi har pratat om länge, men som vi inte fått till tidigare. Vi tror att det blir bättre kvalitet på det här sättet, säger Kask.

Kommunstyrelsen sköt till 150 000 kronor för att låta en konsult analysera individ- och familjeomsorgen i Kumla. Konsulten Jukka Tekonen har lämnat en förstudie och fortsätter sitt arbete under våren.

En liknande konsultrapport om individ- och familjeomsorgen gjordes av Bo Sandström för drygt två år sedan. Behövdes det verkligen en ny?

– Bo Sandströms rapport var heltäckande och den använder vi fortfarande, men det har skett ganska mycket sedan dess. Bland annat vad gäller vilka grupper som söker försörjningsstöd.

– Därför ansåg vi att det behövdes en ny utredning, säger Gunnel Kask.

Mer läsning

Annons