Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannföretag överklagar Amixos ammoniaktillstånd

Amixo, som finns i Kvarntorps industriområde, har fått tillstånd att hantera ammoniak. Beslutet har överklagats av Atlas Copco Rock Drills.

Annons

För en månad sedan fick Amixo tillstånd av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation att hantera ammoniak i Kvarntorps industriområde. Amixos affärsidé är att tillverka och sälja olika ammoniaklösningar. Företaget har bedrivit verksamhet i Kvarntorp sedan 2008, men det är första gången verksamheten miljöprövas.

Atlas Copco, närmsta granne med Amixo, har överklagat det beslutet och avser att ta en miljöjurist till hjälp för att få beslutet omprövat.

Det Atlas Copco bland annat vänder sig mot är att de anser att riskerna för ett utsläpp av ammoniak inte värderats i tillräckligt hög grad, exempelvis i samband med lossning och lastning av ammoniak.

Negativ påverkan”Då ammoniak är frätande finns därmed risk för negativ påverkan på bolagets produkter på såväl ytor som i t. ex el- och styrinstallationer”, skriver Atlas Copco bland annat.

Amixo anser att Atlas Copco överdriver riskerna med ammoniakhanteringen.

”Vi förutsätter att Atlas Copco analyserat etableringsförutsättningarna i Kvarntorp och agerat därefter”, skriver Amixo i sitt svar.

Arbetsmiljöverket kritiserar

Samtidigt har Arbetsmiljöverket gjort ett tillsynsbesök på Amixo, tillsammans med Länsstyrelsen och Räddningstjänsten. Företaget måste nu bland annat ta fram ett antal skrivna rutiner samt ha fler ögon- och nödduschar till personalen.

Läs mer i måndagens NA

Mer läsning

Annons