Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD prövar inte våldtäkten i Kumla

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd till männen som dömdes för grov våldtäkt mot en flicka i Kumla. Det innebär att hovrättens dom står fast.

Annons

21-åringen och 18-åringen som dömdes i hovrätten för grov våldtäkt mot en 14-årig flicka i Kumla överklagade domen till Högsta domstolen, HD. Männen friades från grov våldtäkt mot barn i tingsrätten, men fick fyra års fängelse respektive ett års sluten ungdomsvård efter att fallet hade tagits upp i Göta hovrätt.

21-åringens advokat, Christer Jonsson, pekade i överklagan på att det fanns stora brister i domen och att hovrätten inte redogjort för det långa fängelsestraffet. HD beslutade också riksåklagaren, RÅ, skulle lämna ett yttrande i fallet innan rätten beslutade om fallet skulle tas upp till prövning. Den 5 september meddelade RÅ att de inlagor som han tagit del av inte var av den art att det fanns skäl att vidta någon ytterligare åtgärd. 

Under tisdagen togs överklagandet upp i HD som där beslutade att inte meddela prövningstillstånd. Rätten har gått igenom materialet och kommit fram till att det inte finns skäl att ta fallet vidare till HD. I beslutet skriver man att prövningstillstånd får meddelas om det är viktigt för ledning av rättstillämpningen eller om det finns synnerliga skäl. Högsta domstolen menar att det inte finns några sådana skäl. 

Mer läsning

Annons