Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högst tre program kvar på JN

Jukka Tekonen, t f förvaltningschef, går hårt åt JN-gymnasiet, i den utredning som presenterades på fredagen. Inget annat än introduktionsprogrammet är värt att bevara.

Annons

Utbildningarna är orimligt dyra med för många program på för få elever. Skolans lokaler ligger allt för spridda på olika platser. Gymnasienämnden borde läggas ner. Det är något av det som Jukka Tekonen för fram i sin utredning. På presskonferensen uttrycker han sig diplomatiskt:

– Som gymnasium betraktat är JN varken sämre eller bättre än något annat gymnasium. Dess bekymmer med ett minskat elevantal delas av många andra skolor, på grund av minskade elevkullar och ökad konkurrens med fria gymnasievalet.

Jukka Tekonen föreslår tre alternativ till programutbud till hösten 2014. Det som förenar alla tre är att behålla introduktionsprogrammet. Där går de elever som inte har godkända betyg från grundskolan. Med 26 elever är programmet i dagsläget skolans tredje största program.

– Det viktigaste för mig är att introduktionsprogrammet behålls. Där går de elever som har mest nytta av att få stanna på den egna orten. Vissa av dem kan ha olika typer av sociala problem, i vissa fall kopplat till socialtjänsten.

I alternativ 1 är introduktionsprogrammet det enda som behålls på gymnasiet, med förslag på placering i Skofabriken ihop med Komvux.

I alternativ 2 sker en utfasning av fordon-och transportprogrammet och bygg- och anläggningsprogrammet, där inga fler elever tas in från och med höstterminen 2014. Utfasningen är visserligen ett dyrt alternativ då det totala antalet elever på programmet minskar, men motiveras av att de är JN-gymnasiets största program med 40 respektive 28 elever.

I det tredje alternativet behålls de båda ovanstående programmen, medan samtliga övriga sex  program  ( Barn- och fritid, handels- och administration, hotell- och turism, hantverks, restaurang- och livsmedel, särskolans individuella program) avvecklas.

– Fordon- och transportprogrammet har en särskild nisch i och med anläggningen på Trafikcenter och är också det program som har flest elever, säger Jukka Tekonen, som i övrigt inte lägger sin röst på något av de tre förslagen.

– Mitt uppdrag har varit att ta fram förslagen. Att välja bästa tänkbara alternativ är politikernas sak.

Du berör inte alls Kinaprofileringen av skolan i din utredning?

– Den är inte kopplat till något särskilt program, och är därför en fråga som får behandlas separat av de som beslutar.

Den beräknande kostnaden för gymnasiet i år är 106 miljoner kronor. Kostnaderna för vart och ett av förslagen ligger på mellan dryga 94 miljoner, om endast introduktionsprogrammet behålls, och upp till 100 miljoner kronor för alternativ 3.

Beslutet om gymnasiet tas av gymnasienämnden den 9 december.

Även elever vill debattera sin skolas framtid.Skolans elever bjuder in till en öppen debattkväll på tisdag kväll där frågor ska ställas till företrädare för de politiska partierna.

– Vi känner oss osäkra på vad det kommer att bli av vår skola, och vill att fler får upp ögonen för situationen. Därför bjuder vi in till debattkvällen, säger Josefin Sonell.

Hon läser andra året på skolans hotell- och turismprogram och är en av omkring tio elever som ingår i skolans elevgrupp och som står bakom inbjudan till debattkvällen.

– Att skolan är dyr är något vi ofta får höra, men i vår värld är en bra utbildning huvudsaken. Vi tycker om vår skola och vill ha den kvar.

Debatten inleds klockan 19 på tisdag kväll på Folkan.

Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan.

Mer läsning

Annons