Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hövdingar på högen

Kvarntorpshögen fick finfrämmande under måndagen, då Sveriges landshövdingar gästade platsen. Galleriägaren Anders Fasth guidade runt bland konstverken och berättade om högens förvandling.

Annons
Galleristen Anders Fasth guidade bland konstverken.

En av dem som fascinerades under besöket var Elisabeth Nilsson, landshövding för Östergötlands län.

– Sist jag var här var 1975 under min tekniska utbildning i Umeå. Vi stod nedanför högen och såg upp mot miljöskandalen, även om vi på den tiden inte visste vad miljöskandal var för något, säger hon, samtidigt som hon blickar ut över de konstverk som i dag finns på Kvarntorpshögen.

Örebro län stod detta år som värd för Sveriges landshövdingars årliga möte. Förutom Kvarntorpshögen besöktes postterminalen i Hallsberg och Björkborn i Karlskoga innan middagen på Örebro slott.

Norra länet fick inget besök denna gång.

– Kungens jubileumsresa gick i norra länet, och därför valde vi södra länet i dag. Att Kvarntorpshögen skulle ingå i resan var självklart för mig, då det är en otroligt märkvärdig plats, säger Örebro läns landshövding Rose-Marie Frebran.

Hon var glad åt att få inneha sin roll under ett år då Örebro stod som värd för sensommarmötet- långt ifrån alla landshövdingar får göra det då samtliga län turas om att stå som värd, och det nu alltså dröjer 21 år igen till nästa gång.

Mer läsning

Annons