Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur vill ni förbättra skolan i Kumla?

Den gångna mandatperioden har det blåst snålt i skolvärlden i Kumla. Skolor har anmälts till skolinspektionen, en alltför stor del av eleverna når inte målen och ledningsfunktionerna är svajiga.

Annons

När Lärarförbundet rankar bästa skolkommunen i landet hamnar Kumla långt ner på listan. Av 290 kommuner har Kumla plats 276.

Riktigt så illa är det inte när Sveriges kommuner och landsting gör en liknande rankning. Avseende elever som uppnått målen i samtliga ämnen hamnar Kumla på 183:e plats. Vad gäller elevernas genomsnittliga meritvärden ligger Kumla på 233:e plats.

Rankingar och listplaceringar visar så klart inte hela sanningen. Inte sällan hörs berättelser om mobbning, dålig arbetsro och att skolornas personal inte räcker till för uppdraget. Förra året JO-anmäldes utbildningsförvaltningen och Vialundskolans rektor eftersom lagkraven om att möta elevernas behov inte uppfylldes på grund av för dålig ekonomi.

Lärarfacken har protesterat mot att skolan, som de ser saken, fick bära en alltför stor del av besparingarna, drygt tio miljoner kronor, i samband med budgetneddragningarna 2009.

Även inom skoladministrationen har det svajat. Barn- och utbildningsförvaltningschefen fick inte förnyat förtroende, eftersom kommunledningen ansåg att han inte förmått att vara drivande i skolans förändringsarbete.

Under mandatperioden har Kumla fått en ny skola: John Norlander-gymnasiet. I våras tog den första elevkullen från gymnasiet studenten.

Hösten 2009 drog en sedan länge efterlängtad renovering av Kumlaby skola i gång. För 48 miljoner byggs lokalerna om, men inte på det sätt som personalen anser att de var överens med kommunledningen om.

En utomstående konsult har under våren arbetat med att analysera skolan i Kumla. Hennes uppdrag var att föreslå åtgärder så att skolorna i Kumla får högre måluppfyllelse i kunskaps- och värdegrundsarbetet, att föräldrarna ska bli nöjda och medarbetarna stolta.

Målen kan alla skriva under på, men hur man ska ta sig dit har partierna olika svar på.

Mer läsning

Annons