Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga ändringar av miljöprogrammet

Det blev ingen ändring av miljöprogrammet, efter att den sänts på återremiss på mars månads fullmäktige.
– Jag är förvånad. Även om tjänstemännen ger oss rätt på flera punkter så går sen inte politikerna hela vägen, säger Mats Gunnarsson, (MP).

Annons

Det var efter att Miljöpartiet i ett sent skede lämnade in flera synpunkter på miljöprogrammet, som det i fullmäktige sändes på återremiss av oppositionen.

Några ändringar av miljöprogrammet blir det inte, har kommunstyrelsen nu beslutat. Miljö- och byggnadskontoret har dock besvarat synpunkterna, via förvaltningschef Christina Gustavsson, miljöchef Peter Eriksson och miljöinspektör Carin Lindgren.

De skriver inledningsvis att de synpunkter som Miljöpartiet lämnat är bra, men inte alltid realistiska att genomföra eftersom de strider mot andra redan antagna mål i klimatprogrammet.

Kolonilotter och trädTill det som Miljöpartiet får visst gehör för hör fler kolonilotter, ett nytt träd per ny innevånare och cykelväg mellan Kumla och Hallsberg.

Svårare att tillmötesgå enligt svaren är bland annat ett bullerplank i anslutning till stationsområdet, eftersom det är Trafikverket som ansvarar för detta.

Att andelen miljöbilar hos kommunen skulle vara 100 procent år 2016 anses som orealistiskt då endast 16 procent av bilarna i dag är det och kommunen vill byta ut sina bilar i takt med att de blir gamla.

– Åtminstone angående miljöbilarna kunde de ha tillmötesgått oss, tycker Mats Gunnarsson (MP).

– Vi lämnade in ett bantat förslag på 70 procent miljöbilar om fyra år. Kumla ligger i dag långt efter andra kommuner och borde absolut ha kunnat ta med det målet i miljöprogrammet.

– Ambitionsnivån är inte vad den borde. Och även om tjänstemännens svar tillmötesgår oss på vissa saker, går det sen inte hela vägen till att skrivas in i miljöprogrammet. Det är självklart en besvikelse för oss, men vi släpper inte de här frågorna utan kommer att fortsätta driva på.

Mer läsning

Annons