Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ny bullermätning

Senast 2017 kommer Banverket att ha genomfört bullerdämpande åtgärder i Kumla. Det är det svar svar miljö- och byggnadsnämndet får på sin fråga till Banverket.

Annons
Efter spårarbetet genom Kumla förra året upplever många Kumlabor att bullret har ökat. Banverket kommer inte att göra någon ny ny mätning för att klarlägga om det är så. På bilden ses Thorbjörn Odell som arbetade vid Kumla station i juli. igen. ARKIVBILD: DAN JONSSON

Bullret från järnvägen genom Kumla blev ett nämndärende i höstas. Frågan blev aktuell eftersom många Kumlabor upplever att bullret har ökat sedan Banverket bytte räls och syllar på bangården i Kumla förra året. Miljö- och byggnadsnämnden bad Banverket att göra en ny bullermätning för att få svart på vitt om bullret har ökat, eller om ljudet från järnvägen bara har bytt karaktär.

Någon ny mätning tycks det inte bli. I Banverkets svar till nämnden hänvisar de till att en bullermätning gjordes så sent som 2008. Då mätte man bland annat hur långt från spåret man kan mäta buller på över 70 decibel. Inom den gränsen måste Banverket göra något så för att en uteplats som ligger mot järnvägen ska få en acceptabel bullernivå.

Fastigheter som ligger inom det avståndet kan komma i fråga för ljuddämpande åtgärder. Åtgärden innebär i de flesta fall att Banverket sätter upp skärmar i trädgården så att uteplatsen skyddas mot buller.

Just nu pågår åtgärder enligt de reglerna utmed Bergslagsbanan, men det är ett långsiktigt arbete.

Det finns ingen tidsplan för när de som bor i Kumla kan få ljuddämpande åtgärder. Det enda Banverket kan svara är att allt arbete ska vara klart senast 2017.

Annons