Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen provtagning av vattnet

Liksom tidigare somrar tas vattenprover vid Hästhagsbrottet, Djupadalsbadet och Kumlasjön- men inte i Sjöparken som annars blivit en betydligt vanligare badplats.

Annons

– Jag kan hålla med om att det rimmar underligt och får en hel del frågor kring detta. Men vi följer politikernas beslut, säger Kumla kommuns miljöchef Peter Eriksson, som är den som hittills i sommar tagit vattenproverna.

När Kumlasjön anlades fick den status som badplats och har till och från genom åren också använts som det. Men strandremsan är av det mindre slaget och den tilltagande grönskan både i och kring den konstgjorda sjön gör att de allra flesta avhåller sig från att bada där.

Den nya Sjöparken har en mycket större strandremsa och öppnare vatten, men där liksom i den också mycket flitigt nyttjade Säbylundssjön, sker alltså bad utan att någon har undersökt vattnets lämplighet.

Ingen officiell badplats

Anledningen är att ingen av dessa platser av kommunen klassas som officiell badplats.

– Vattnet i Sjöparken pumpas liksom Kumlasjöns vatten från Kumlaåsen, så såtillvida kan man anta att vattenkvalitén är ok även där. Men sedan styrs kvalitén av om till exempel personer låter sina hundar bada i vattnet, säger Peter Eriksson.

De vattenprover som tas sänds till både ett laboratorium i Linköping och till kommunens egna reningsverk.

Säsongens första vattenprov som togs i Djupadalsbadet visade en för låg halt av klor, med medförd risk för otillräcklig desinfektion.

– Men det reglerades snart efter att testet togs. Vi har en doseringsutrustning som klorsätter vattnet utifrån hur många besökare som befinner sig i bassängen, säger Peter Eriksson.

Mer läsning

Annons