Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas har full sprut på måleriet

I ett garage på Linnégatan i Kumla byter hjälmar, mobiltelefoner och mycket mer skepnad.

Annons
Det var redan som liten som Jonas Bergman fångades av airbrushmålning via ett tekniskt magasin på tv. Den här mc-hjälmen hoppas han bli klar med till

Det är där airbrush-entusiasten Jonas Bergman får utlopp för sin skaparlusta. Det började för fyra år sedan då fiskeintresserade Jonas började att göra sina egna wobblers.

De blev snygga och fiskade bra, så den 35-årige skoförsäljaren försåg sina fiskekompisar med de egenskapade betena.

– I somras fick en kompis 20-30 gösar med dem och en kompis på Nya Zeeland har också haft fiskelycka, säger Jonas.

Ryktet om fiskedragen spred sig i grannskapet, och det dröjde inte länge förrän en granne kom med den ultimata utmaningen för Jonas.

Grannen ville få dotterns innebandyhjälm målad. Sagt och gjort – Jonas satte igång, både grannen och dottern blev nöjda med resultatet. Hjälmen fick Jonas att definitivt att överge dragen och satsa på motivmålning.

– Ja, det låg för mig då jag alltid gillat att teckna och måla.

I rask takt ramlade uppdragen in från kompisar, grannar och kompisars kompisar.

Jonas tillbringar 3-4 sena kvällar i veckan i garaget på Linnégata där han har sin airbrushateljé. Där har både mc-, cykel- och hockeyhjälmar fått ett med demoniskt utseende.

Vid en utställning på Kumla bibliotek i februari visade Jonas upp allt från fiskedragen till motivmålade datorlådor och hjälmar.

Nyligen gick Jonas Bergman en kurs i fotorealism för en holländsk airbrushmålare.

– Det är något jag ska satsa mer på. Det var fantastiskt roligt att få lära sig den tekniken, säger Jonas och visar upp sitt första porträtt.

Men först måste han bli klar med den mc-hjälm som han ska ställa ut i samband med Kumlaevenemanget ”Konst på torg” i augusti.

– När jag är klar med den ska jag ge mig på en bild av Lasse Åbergs filmfigur Stig-Helmer. Det har jag fått tillstånd till av Åbergmuseet.

Jonas Bergman har hunnit med en hel del motiv. Innebandyhjälmen till vänster var hans första motivmålning och porträttet bakom bowlingkäglan är hans senaste skapelse.
Det var med wobbler som den här som Jonas Bergman började att lära sig tekniken med airbrushsprutan.

Mer läsning

Annons