Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josefine får säker skolskjuts igen

Sedan Kumla kommun vid årsskiftet drog in Josefine Ylikoskis medföljare i skolskjutsen har hon haft svårt att ta sig till skolan. Nu har Kammarrätten beslutat att hon återigen har rätt till en medföljare.

Annons
Skola. Nu ska Josefine Ylikoski få en medhjälpare så hon kan åka skolskjuts igen. Här får hon hjälp med skoluppgifter av mamma Maria.

Ekeby. – Vi är helt överlyckliga, vi har ju kämpat flera år för det här. Det känns så skönt att någon äntligen läst hennes läkarintyg och förstått hennes behov, säger mamma Maria Ylikoski.

I början av året rapporterade NA om 14-åriga Josefine Ylikoski från Ekeby som har svår epilepsi med mellan ett och åtta anfall per dag. Hon tar sig till skolan i Kumla med skolskjuts i taxi, och behöver ha någon som följer med henne i fall hon skulle få ett anfall. Vid årsskiftet beslutade socialnämnden i Kumla kommun att behovet inte längre fanns av en medföljare. Josefines föräldrar har då inte vågat släppa i väg henne, utan hon har antingen fått sköta skolan i hemmet eller fått skjuts av föräldrarna.

Efter flera turer och överklaganden, har nu Kammarrätten gett Josefine rätt till hjälp igen. – Hela processen har varit ett helsike. När vi fick prövningsrätt i Kammarrätten var bara det som en vinst, det är så få som får det, säger Maria.

Fallet togs upp i Kammarrätten i september, och domen kom i fredags. Ett nytt läkarintyg är en av grunderna till Kammarrättens beslut, där det enligt domen tydligt framgår att Josefine behöver hjälp i taxin i fall hon får ett anfall. Att detta ska skötas av en taxichaufför som fått speciell utbildning i Josefins fall, som kommunen föreslagit som lösning, ogillas eftersom chauffören vid ett anfall inte får ge medicin, enligt läkarintyget.

– I förvaltningsrätten an-märkte de på att läkarintygen var för gamla. Men man söker ju inte nytt om det inte skett något förändring. Josefine har snarare blivit sämre, säger Maria.

Sedan ungefär en vecka tillbaka går Josefine i skolan igen efter en tid hemma. Maria menar att Josefine mår bäst av att gå till skolan, och att processen har påverkat henne.

– Hon måste ha struktur för att klara av vardagen.

Än så länge skjutsar fortfarande föräldrarna. Skolskjuts söks för varje termin, och eftersom Josefine inte skulle kunna åka med, lämnades ingen ansökan in för höstterminen.

– Vi skickade iväg en ansökan i måndags. Nu återstår att se hur kommunen lägger upp det här och hur snabba de är, säger Maria.

– Det känns fantastiskt. Kommunen kan ju överklaga, men jag tror inte det.

Det viktigaste är att dottern nu kan ta sig säkert till och från skola och korttidsboende, men Maria hoppas också att andra i samma situation ska inspireras.

– Jag vet att andra familjer har samma problem, och jag hoppas att de ska se att det finns hjälp att få.

Mer läsning

Annons