Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julpjäs med unga aktörer

Via ett samarbete mellan Hardemo skola och svenska kyrkan, framför eleverna i skolans klass 1-2 en julpjäs denna vecka. NA var med under en av deras sista repetitioner.

Annons
På väg till Betlehem. Maria spelas av Alva Palm och Josef av Fridolf Svensson.

I väntan på jultomten berättar farmor, spelad av Stella Vuolo, och mormor, spelad av Cornelia Johansson, för sina barnbarn om julens budskap. I julpjäsen varvas berättande dialog med sånger.

– Svårast är att gå i de här kläderna utan att snubbla! säger Oddbjörn Mauset, en av de vise männen klädd i lång särk.

– Och att ha koll på när det är ens tur att gå fram, fyller klasskamraten Irma Lund i, även hon i särk men en vit sådan då hon har rollen som ängel.

Alla fick önska vad de helst ville vara i julpjäsen. Blev de flera om samma roll så fick röstning avgöra.

Eleverna har övat i över en månad nu, och de kan pjäsen så bra att de vid ett tillfälle under repetitionen rättar sin lärare Rebecca Strömgren Jäfvert.

Rebecca berättar att julpjäsen är ett samarbete med kyrkan i Hardemo, granne till skolan och som delar skolpersonalens önskan om att barnunderlaget ska vara stabilt nog till att fortsätta bedriva såväl skolundervisning som kyrklig verksamhet på orten.

Sånger och psalmer har övats in med hjälp av kyrkans kantor Anna Stark, eftersom skolan själv saknar musiklärare. Kläderna är utlånade av Krickan Johansson, kyrkans församlingsasistent.

– För mig blir det ett sätt att få extra resurshjälp nu när det är kärvt med lite personal på skolan. Jag inledde med ett föräldramöte, där jag berättade om julspelet och för att se så att ingen hade något emot samarbetet, säger Rebecca Strömgren Jäfvert.

I sammanhanget nämner hon att kyrkans roll i samhället och barnens kunskap om det, särkilt nämns i nya läroplanen för de yngre årskurserna.

– Julpjäsen har varit central i vårt temaarbete om julen, och barnen har lärt sig massor, säger Rebecca.

Julpjäsen spelas för barnens föräldrar på tisdag kväll och för Hardemos elever på onsdag.

Mer läsning

Annons