Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juristen: Flera felaktigheter i anmälningarna

 – Otroligt dåligt skött av kommunen.
Det säger Agneta Bern, förbundsjurist på LO-TCO rättsskydd som företrätt de två undersköterskorna som blev uppsagda på Kungsgården.

Annons

Agneta Bern menar att kommunens bevisning aldrig hållit i Arbetsdomstolen. Hennes beskrivning av alla tre undersköterskorna är raka motsatsen mot den bild som målats upp i kommunens anmälningar.

– Efter att ha talat med över 20 anställda på Kungsgården kan jag bara konstatera att de tre som sagts upp är väldigt engagerade i sina jobb och att de i många år har tagit stort ansvar i vardagen med de äldre. Det verkar ha förekommit väldigt mycket skitsnack och där hamnade de tre i skottgluggen.

Agneta Bern ger också flera konkreta exempel på händelser från kommunens Lex Sarah-anmälningar som enligt henne inte kan ha gått till på de beskrivna sätten:

- Den man som en natt ska ha släpats på golvet så illa att hans arm blev blå och fått nedsatt funktion, skadade i själva verket sin arm dagtid och först en vecka senare mot vad som beskrivits. Det framgår av den läkarjournal som Agneta Bern tagit del av.

- Inga inlåsningar av de äldre på rummen genom att sätta en stol mot dörrens lås har förekommit. Agneta Bern har vid besök på Kungsgården kommit fram till att alla stolar som finns där antingen är för korta eller höga i ryggen och kan inte kan ställas mot handtaget. Det har också bekräftats av de som arbetar på Kungsgården.

- Flera av de äldre som ska ha uttalat sig om kränkningar som undersköterskorna begått mot dem, är i själva verket så dementa att de inte kan känna igen någon ur personalen.

Läs mer i onsdagens NA.

Mer läsning

Annons