Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Käpphästar i gången och fisk i dopfunten

Kyrkråttor, käpphästar och fiskar i dopfunten. I går eftermiddag var Kumla kyrka förvandlad till en djurpark i miniatyr på Djurens dag.

Annons
Spindelmannen spann vidare på djurtemat till Imse vimse spindel.

Det är nog inte ofta som gångarna i Kumla kyrka använts som hinderbana för käpphästar, men i går var det en av många olika aktiviteter som barnen fick pröva på i kykrorummet.

I ett hörn kunde den som ville göra en egen svans av piprensare eller garn. Men sexårige Julius Sivon ville helst vara ett djur utan svans.

– Jag vill vara en fluga, men de har ingen svans. Jag gillar flugor, sade Julius.

Svenska kyrkan i Kumla har gjort till tradition att bjuda in barn i förskoleåldern med föräldrar till en upplevelsegudstjänst varje termin.

Första gången med tema

– Men det här är första gången vi har valt att ha ett tema. Tidigare har det mest handlat om sång och musik och att besökarna fått gå runt och upptäcka kyrkorummet, säger Lena Gunnarsson, pedagog på Kumla församling och för dagen utklädd till kyrkråtta.

Att upptäcka kyrkorummet var även syftet med gårdagens gudstjänst, men den här gången gick alltså upptäcktsfärden i djurrikets tecken. Den som ville kunde följa med kyrkråttan ner i kyrkans krypta och i dopfunten fanns både fiskar och snäckor, även om de inte var levande.

Ett 30-tal barn

Församlingen hade bland annat bjudit in barn från den egna öppna förskolan och ett 30-tal barn med föräldrar valde att tillbringa den vackra våreftermiddagen i Kumla kyrka.

– Det här är ju Kumlabornas egen kyrka, vi vill att fler ska upptäcka den. Det ska vara naturligt att komma hit och vara här, säger Lena Gunnarsson.

En krokodil och en hund hamnade bredvid varandra när alla samlades och sjöng djursånger tillsammans.
Spindelmannen spann vidare på djurtemat till Imse vimse spindel.
Ledda av en nyckelpiga och en ekorre sjöng alla med i
Dop eller dopp. Sara Toma försöker fånga fiskarna i dopfunten, men mamma Zina ser till att det inte blir något dopp.
Kottar till Kurre. Visa Lobell matar en ekorre med kottar tillsammans sin mamma Malin.
Djurpark i kyrkan

Mer läsning

Annons