Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kattungar slängdes i sopcontainer

I fredags kväll hittades två kattungar i en sopcontainer i centrala Kumla. Den ena var död, men den andra levde. Nu är den i trygga händer hemma hos Lotta Rehnman i Gränby.

Annons
Kattungen som hittades i container i Kumla. Nu i trygga händer hos Lotta Rehnman.

 – Hur kan man göra nåt sånt här, hur kan man leva med sig själv efteråt?

Lotta Rehnman tittar ner mot sina händer, där ett litet svart katthuvud sticker fram. Bara några dagar gammal, och så väldigt liten.

– Hur kommer man ens på tanken att slänga levande kattungar bland skräp?

Hon berättar om samtalet sent i fredags kväll. Om Sanna och Peter Nilsson på Stjärngatan i Kumla, som under kvällspromenaden tog vägen förbi Shellmacken för att slänga kartonger.

– De hörde hur något pep därinne, lånade verktyg på macken, fick upp locket och hoppade in. I en kompostpåse låg de två kattungar invirade i hushållspapper – en var död, men den här lilla kraken levde.

Lotta lägger försiktigt ned kattungen hos hunden Bebban, som tagit över rollen som kattmamma.

– Sanna och Peter tog kontakt med min dotter Heléne, som jobbar som djurvårdare på Hund- och kattkliniken i Kumla. Heléne i sin tur tänkte direkt på min hund Bebban. Hon är skendräktig just nu, och tog direkt hand om kattungen som om det vore hennes egen.

Och minsann. I den mjuka bädden ligger Bebban lugnt på rygg, medan den lilla kattungen kravlar sig upp mot magen, nosar sig fram och börjar äta.

– Bebban är en jätteduktig mamma. Hon har fått tre egna kullar förut, så det verkar som om hon har mjölk. Dessutom matar jag kattungen för hand varannan timme med särskild kattungeersättning som jag blandar till.

Men nätterna då? Hur gör du då?

– Det är varannan, var tredje timme som gäller då också. Så jag ställer in hela hundbädden bredvid mig i sängen, så att jag har både Bebban och kattungen alldeles intill.

Än så länge har kattungen inte fått något namn. Men Lottas dotter Heléne har föreslagit ”Precious”, som betyder ”dyrbar”.

– Det är lite svårt att uttala, men annars är det ett bra namn.

Går det att se vilket kön kattungen har?

– Jag har kollat, och är nästan helt säker på att det är en hona.

Lotta tar med vana händer i den lilla. Ett helt liv med djur har gett färdighet, och i botten finns också en bakgrund som undersköterska.

– Man kan aldrig garantera, men det här är en pigg krabat som kravlar och äter. Så det ska nog gå vägen.

Och för alla läsare som undrar finns redan ett framtida hem åt den lilla överlevaren.

– Antingen får den bli kvar här på landet hos mig, eller så har jag bekanta som gärna tar hand om den. Så den här historien har alla förutsättningar att sluta lyckligt.

Mer läsning

Annons