Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar sig utan ny uppkörning

Ett 20-tal personer som fått körkort på felaktiga grunder vid Trafikcenter i Kumla har nu fått besked: De behöver inte avlägga nya förarprov för att få behålla sina körkort för tung trafik. Det har Transportstyrelsen kommit fram till efter tre månaders utredning.

Annons

I våras avslöjade NA att körkort för tung trafik utfärdats på bristfälliga grunder vid Kumla kommuns yrkesförarutbildning på Trafikcenter i Kumla. I september riktade Transportstyrelsen allvarlig kritik mot utbildningen och tre personer polisanmäldes. NA:s artiklar bidrog också till att Transportstyrelsen inledde en granskning av kommunala yrkesförarutbildningar i hela landet. Dessutom inleddes en ny utredning för att komma fram till om ett 20-tal personer som fått sina körkort på ett felaktigt sätt skulle tvingas avlägga nya förarprov för att få behålla sina behörigheter. Men det behöver de alltså inte göra.

– I höstas lutade det åt att de skulle behöva avlägga nya prov. Men nu har vi kommit fram till att inte kräva det, säger Solweig Höög Persson, enhetschef vid Transportstyrelsens körkortsavdelning.

Varför inte?

– Vi har helt enkelt kommit fram till att samtliga har den kompetens som krävs, även om det rent formellt inte har gått rätt till.

Transportstyrelsen kontaktade under hösten samtliga personer och bad dem yttra sig.

– Därefter har vi bedömt att deras uppgifter stämmer. Om vi ska kunna kräva att de avlägger nya förarprov måste vi kunna styrka att deras kunskaper brister och det kan vi inte, säger Solweig Höög Persson.

– Om vi hade misstänkt att de saknar kompetens hade det varit en annan sak. Men det gör vi alltså inte och då måste vi fria och inte fälla. Det är inte deras fel att det har blivit så här och därmed ska de inte behöva lida men. Det är viktigt ur rättssäkerhetssynpunkt.

Ovanligt ärende

Sedan i september har Transportstyrelsen satt flera personer på att arbeta med ärendet, som är unikt i sitt slag.

– Ja, det är ett väldigt ovanligt ärende. Det har varit svårt och omfattande och från vår sida har det varit väldigt viktigt att göra det här ordentligt. Vi vill ju att de som drabbats ska kunna känna sig trygga med att vi inte längre ifrågasätter att de har den kompetens som krävs för att föra fram tunga fordon på vägarna. Därför har det också tagit lång tid.

Finns det någon risk för att det här beslutet skickar fel signaler?

– Det är en relevant fråga, men jag tycker ändå inte det eftersom jag anser att vi har fog för vårt beslut. Vi har verkligen haft nålsögat framme här, den saken är klar, och gått till botten med hur allt har gått till och vilken kompetens de här personerna har.

Hon betonar att beslutet inte ska tolkas som att Transportstyrelsen förringar allvaret i det som har hänt.

– Vi ser väldigt allvarligt på att en verksamhet inte bedrivs i enlighet med de riktlinjer och lagar som finns. Den som får en utbildning måste kunna lita på att utbildaren gör det på rätt sätt, annars kan ju den enskilde råka väldigt illa ut. Sedan är förstås hela grunden för vårt arbete att allmänheten ska kunna känna sig trygg när man möter de här personerna på våra vägar.

Mer läsning

Annons